ДНК ваксина. Какво знаем за нея

Индийците направиха вече такава ваксина срещу ковид

ДНК ваксина. Какво знаем за нея | StandartNews.com

Индия беше една от най-тежко засегнатите от третата вълна на COVID-19 страни.

За няколко месеца държавата успя да се изправи на крака и вкара в употреба два имунизационни препарата собствено производство=

И нещо повече - днес Индия е първата страна в света, създала ДНК ваксина срещу коронавируса. 

ZyCoV-D е създадена в лабораториите на водещата индийска фармацевтична компания Zydus Cadila Healthcare. 

ДНК ваксината се поставя в 3 дози, а на клиничните изпитвания - най-мащабните в Индия с 28 000 доброволци и 1000 на възраст от 12 до 18 години, дава 66,6% ефективност.

Първата концепция за ДНК ваксина е създадена през 1990 г. и включва инжектиране на РНК или ДНК молекули. Научното обяснение гласи, че ДНК ваксината се състои от доставяне на гени или фрагменти от нея, кодиращи имуногенни антигени до клетките на гостоприемника, като се използват ДНК плазмиди като вектор.

Съставът на ваксината е направен така, че генетичният материал се премества в клетъчното ядро ​​на гостоприемника.

По-просто обяснено ДНК ваксината използва участък от генетичен материал от вируса, който дава инструкции на ДНК или на РНК да произведат специфичен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира.

Подобно на останалите COVID ваксини, тази е конструирана така, че да учи имунната система на организма да се бори с истинския вирус. 

Ваксината също така се поставя без игла. Вместо това дозите се дават с помощта на устройство, доставящо течност през струя, задвижвана от пружина, която прониква през кожата. Zydus Cadila Healthcare твърди, че този метод e по-безболезнен и може също така да намали страничните наранявания в областта на поставянето на ваксината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай