Д-р Интернет не лекува рака

Дезинформацията в социалните мрежи къса връзката между доктор и пациент

Д-р Интернет не лекува рака | StandartNews.com

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Медиите помагат, когато дават мненията на изтъкнати онколози
  • Дезинформацията в социалните мрежи къса връзката между доктор и пациент

 

Вие или някой друг, когото познавате и обичате, току-що е диагностициран с рак. Вече сте провели среща с лекар и главата Ви се върти от информацията, която той Ви е предоставил относно Вашето заболяване. Вие сте уплашени и се чувствате съсипани и обезверени. Като много хора в наши дни, и вие се обръщате към интернет и социалните мрежи за информация. Ваш познат Ви насочва към научно звучаща статия или видеоклип от "медицински експерт", който предлага нова надежда, може би чрез описване на лечения, които са "напълно естествени" и нямат неприятни или сериозни странични ефекти. И въпреки че информацията може да звучи твърде добре, за да бъде вярна, или може би точно поради това, сайтът включва препоръки от пациенти или членове на техните семейства, които описват чудотворни резултати от това лечение.

Подобни сценарии са доста чести

и ние, онколозите, а и други медицински специалисти и болнични експерти, многократно се сблъскваме с дезинформацията в интернет и социалните медии, която пациентите и близките ни споделят с нас.

Всъщност, дезинформация и дори откровени лъжи свързани с рака, се разпространяват от край време, но в настоящето, свързано с дигитализацията на медиите и развитието на социалните мрежи, те достигат бързо и до много повече хора. И понеже в тази рубрика винаги съобщаваме факти, базирани на медицината на доказателствата, споделяме резултати от едно наскоро съобщено проучване. Проф. Джонсън и екипът му от Медицински университет в Салт Лейк Сити, САЩ, са анализирали най-популярните онкологични публикации в периода 2018-2019г., разпространяващи се в социални мрежи и касаещи 4 най-често срещани видове рак. В общо 200 статии авторите са доказали със статистическа значимост, че 32.5% (65 статии) съдържат дезинформация по отношение на обсъжданите видове рак, а в 30.5% (61 статии) информацията може дори да навреди на потребителите й. Допълнително, в тези 65 статии с подвеждаща информация,

76.5% от написаното също може да навреди

на хората, решили да се съобразят с прочетеното. Авторите са установили, че статиите с най-силно дезинформиращо съдържание са най-често четени и препоръчвани на потребителите на социалните мрежи.

Като заключение, проф. Джонсън счита, че отказът от традиционните методи на противотуморно лечение ще до доведе до намаляване шанса и възможността за излекуване и оцеляване на пациентите с рак. Същият "предписва" информацията в социалните мрежи да бъде четена с голяма доза скептицизъм и критичност.

Проучването, изнесено в списанието на Националният онкологичен институт на САЩ, статистически потвърждава, че медицинските мнения или съвети, трябва да бъдат търсени в директен контакт със специалисти-онколози, които не само могат да предоставят най-доброто професионално становище относно лечението на рака, но също така могат да носят ясно определена отговорност за действията си и последствията.

Практикуващите онколози, които ежедневно сме в контакт с пациентите с рак, също можем да потвърдим широкото разпространение на медицински несъответстващи или дори откровено заблуждаващи методи, прочетени в интернет, за които ни се споделя. От почти безобидни препоръки за прием на "напълно безопасни", но "изключително мощно действащи" имуностимуланти, които онкопациентите да приемат, докато са на химиотерапия или лъчеволечение, до такива, които крият огромен медицински риск за пациента, като например инжектиране на билкови съставки в простатата с цел излекуване на рака там.

Решението на този проблем е трудна задача. Според онколози много е важно

линиите за комуникация със специалистите

да са винаги отворени, да се изслушват пациентите по начин, който не ги обвинява или осъжда, да се общува с пациентите като с партньори в борбата с рака. Здравните институции и пациентските организации трябва да са активна страна в противоборството срещу невярното медийно съдържание и да са готови с решения относно профилактика, скрининг и лечение на рак и предоставяне на надеждни и медицински доказани информационни ресурси.

Още един аспект на дезинформацията, свързана с лечението на рака е финансовият риск, свързан с предприемането на едно или друго алтернативно "лечение". Както знаем, стандартните терапии, включително и най-иновативните и модерни такива, въпреки изключително високата си цена, се поемат почти или напълно от здравното осигуряване в съответната държава. Алтернативните методи обаче, въпреки обещаващите "резултати", които се посочват в публикациите в социалните медии, са изцяло за сметка на пациента. Няма здравно-осигурителна система, която да заплаща подобни методи или препарати и от там се създава напрежение у пациенти, доверили се на тази съвети. Съществуват дори примери, за дарителски сметки, по които се събират средства за тези лечения, предимно в други държави, което създава напрежение, тревожно очакване дали ще се съберат необходимите средства и в крайна сметка допълнително забавя лечението, което би могло да започне по стандартните, одобрени и заплащани методи в съответната страна. В този смисъл много е важно всички подобни кампании да бъдат предварително консултирани от съответните експерти-онколози, за да не се създават

допълнителни тревоги, напразни очаквания

и разочарования

Всъщност социалните мрежи могат да бъдат част от борбата срещу дезинформацията по отношение на рака, разпространяваща се в същите тези социални мрежи. Това може да стане, когато изтъкнати специалисти - онколози, често дават мнение в тези социални медии, което да предоставя търсената от пациентите надеждна и достоверна информация. Важно е да се отбележи, че стилът на писане и говорене на тези специалисти, трябва да е различен от строго формалният и терминологичен език, които те използват в клиниката и в научните си публикации, за да може пациентите и близките им да се възползват от тези съвети. Една от "силните" страни на дезинформиращите публикации е именно достъпният език, опростеното разбиране за "противотуморното" действие на алтернативните методи и най-вече фалшиво позитивното и крайно обнадеждаващо действие, свързващо се с пълно и бързо "излекуване". Една от слабите страни на общуването на лекарите, в частност онколозите, с пациентите е липсата на достатъчно време за пълноценен разговор, терминологичната и твърде професионална лексика и понякога дори раздразнението, с което предоставят отговори на въпросите на болния и неговите близки. Никой няма съмнение в компетентността и добрата подготовка на онколозите, но някак обществото не е в течение на непрекъснато медицинско обучение и повишаване на квалификациите. Добър ход в тази посока е например

въвеждането на знак # пред имената

на големите онкологични конференции, което прави голяма част от информацията, изнесена там, налична в социалните мрежи. Асоциирането с този знак в професионалните профилите на лекарите в социалните мрежи, създава увереност у пациентите, че техните лекуващи онколози са присъствали и са участвали на най-добрите и качествени научни събития в държавата и в света.

КАК ДА ОТСЕЕМ ИНФОРМАЦИЯТА

  1. В интернет търсете информация за диагностика и лечение на рака в сайтове и социални мрежи на пациентски организации
  2. Надеждна информация може да бъде намерена в отделите предназначени за не-медицински специалисти на сайтове на онкологични научни дружества
  3. Информацията, която намирате в различни други медии, особено такава, обещаваща "бързо", "пълно", "напълно безвредно" и други високо обещаващи квалификации, лечение, винаги възприемайте критично и с резерви.
  4. Обсъждайте със специалист прочетеното в интернет относно алтернативните противотуморни методи за лечение преди да предприемете стъпка в тази посока, особено в случаите, когато и финансовият ангажимент за това е много голям.
  5. Имайте доверие в съвременната медицина - особено в областта на лечението на рака, напредъкът наистина е огромен и благодарение на това, прогнозата за не малко от познатите видове рак значително се подобри през последните две десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай