Д-р Джафер: Бюджетът за здраве ще задълбочи проблемите

Ще има фалит на малки общински болници, прогнозира зам.-председателят на парламента

Д-р Джафер: Бюджетът за здраве ще задълбочи проблемите | StandartNews.com

„Предложеният бюджет на НЗОК за следващата година е един очакван бюджет, но действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение, той винаги е бил увеличаван с 400-500 милиона лева в повече през последните 4 години“, коментира пред БНР д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на здравната комисия предлаганите промени в проектобюджета на Здравната каса.

Очаква се Националната здравноосигурителна каса да получи увеличение в бюджета с около 340 млн. лева в повече. Това са предварителните разчети.

„Макар че, премиерът обяви преди дни, че увеличението за здраве ще бъде с 460 милиона лева, в неофициално коментирания бюджет сумата е около 310-340 милиона лева повече“, каза д-р Джафер. По думите ѝ сме в безпрецедентна криза и парите за здраве трябва разумно да се контролират: „Нищо, че минава безпрецедентната сума от 5 милиарда лева бюджет в касата, разходите и приходите трябва много разумно да бъдат планирани".

"Здравният министър посочи, че нараства и броят на здравно неосигурените лица и заради корона кризата лечебните заведения не работиха на пълен капацитет, касата спести много средства. Към настоящия момент в НЗОК има икономии по всички пера", заяви още народният представител.

"Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още повече дисбалансите в системата, ще разкрие отново огромните дефицити в системата и ще доведе до фалит на малките общински болници, до пълно изтощение на областните болници.“, заяви д-р Джафер. Според нея през преходните и заключителните разпоредби отново се променят текстове, което е нонсенс и противоречи на нормативната уредба, и така спестените средства няма да могат да отидат за лечение, включително за лечение на коронавирус.

 „На фона на Covid кризата този бюджет ще задълбочи проблемите. Там само дето не са изредени болниците, които ще получават средства за пандемията – а те са много малко, защото са много високи изискванията, които трябва да се покрият. Толерирането на големите болници не трябва да става чрез бюджета на НЗОК, този дисбаланс доведе до фалит на болници, с този бюджет и не виждам как ще бъдат подкрепени медицинските специалисти, как ще бъдат подкрепени лечебните заведения на територията на цялата страна", коментира още Нигяр Джафер.

Според нея освен в Търговище и в Благоевград и в други болници ще има подобни проблеми с кадрите, защото не се състоя реформата в здравеопазването . Според д-р Джафер личните лекари трябва да отпускат PCR- тестове при строги критерии, но парите за тестовете трябва да се дават не от здравната каса, а от Министерство на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай