България тропна по масата. Здравният министър с важно решение

Подкрепяме Полша, каза Асен Меджидиев

България тропна по масата. Здравният министър с важно решение | StandartNews.com

Здравният министър от служебния кабинет Асен Меджидиев съобщи важно решение за ковид ваксините.

България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини срещу COVID-19. Първата държава, която подкрепи България, е Полша, каза пред журналисти служебният министър, цитиран от БТА.

Не е приемливо публичните разходи за здравеопазване да се използват за ваксини, които няма да се използват, каза министърът на здравеопазването на Полша Адам Ниеджиелски.

Становището на България е, че желае да получава дози, когато са нужни, а заплащането ще се извършва след доставката на посоченото количество, каза още министър Меджидиев. По думите му към момента има 1, 4 млн. дози, които България е платила, но не са доставени, тъй като ще трябва да се бракуват. Меджидиев допълни, че в момента се правят опити за предоговаряне, като се въвежда такса, която според него е като такса за неустойка. Това е огромен финансов ресурс. България и Полша категорично заставаме на позицията, че няма да подпишем такова споразумение, каза още той.

Министрите Меджидиев и Ниеджиелски предлагат да има общо писмо от министър-председателите на България, Полша и останалите държави, които заявяват такава позиция, което да се адресира до Урсула фон дер Лайен, тъй като е нужна нейната намеса. Сега в здравеопазването имаме нужда от доста средства - за спешна помощ по въздух, за детска болница, и най-малко ще си позволя да похарчим ресурс за нещо, което не го желаем, допълни министър Меджидиев.

Най-важната тема на срещата ни беше предоговарянето на условията за доставка на ваксини срещу COVID-19, каза още министър Ниеджиелски. По думите му не е приемливо публичните средства в здравеопазването да бъдат използвани за ваксини, от които няма нужда. Министър Ниеджиелски предложи да се напише и съвместно писмо до акционерите на фармацевтичния производител "Пфайзер", в което да се апелира към тяхната отговорност към общественото здраве.

Полша и България се намират в условия на предизвикателства, каквато е сферата на дигитализацията в здравеопазването, каза още министър Ниеджиелски. Той посочи, че другите теми, които са обсъждали с министър Меджидиев е липсата на кадри в здравеопазването, както и повишаване на осведомеността в областта на профилактиката и ваксинирането на гражданите.

Посещението на делегацията от Полша, с ръководител Адам Ниеджиелски, е след отправена от министър Меджидиев покана в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване", проведено на 14 март в Брюксел, Белгия.

В рамките на заседанието България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация по отношение на договора за доставки на ваксини срещу COVID-19. Позицията на България е, че нуждите на страната от ваксини са напълно задоволени, складовите възможности са изчерпани и не е налице необходимост от нови доставки.

"В настоящата сериозна ситуация за България има само две разумни решения: прекратяване на договора с "Пфайзер" или драстично намаляване на количествата на база реални потребности. Правителствата на държавите членки следва занапред да поръчват само реално необходими количества ваксини с ясно посочен срок на годност, при заплащане след извършени доставки и без планиране на ваксини за следващи години", съобщиха през март от Министерството на здравеопазването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай