10 болести, които ни докарва стресът. Как да не ги допуснем

В моменти на стрес човешкото тяло произвежда адреналин, но после реагира на него

10 болести, които ни докарва стресът. Как да не ги допуснем | StandartNews.com

В моменти на стрес човешкото тяло произвежда адреналин, който помага да се активира умствената дейност. Въпреки това, такава "вълна" от емоции е сериозна и многократните стресови ситуации дават път на слабост, чувство на апатия, неспособност да се мисли ясно и последователно и в крайна сметка организма развива различни болестни състояния.

Болести на сърцето

Стресовите ситуации влияят отрицателно върху състоянието и функционирането на сърдечно-съдовата система, което води до развитие на заболявания: хипертония, инфаркт на миокардата, ангина пекторис.

Астма

Когато нивата на стрес се покачват, симптомите на астмата стават все по-активни. От психо-емоционалното състояние и нервно претоварване зависи астматичното състояние. Стресът по някакъв начин влияе върху емоционалността на човека, предизвиквайки страх, безпокойство, гняв, плач, смях, и различен вид емоции, които могат да предизвикат астматичен пристъп.

Затлъстяване

Когато сме стресирани, кортизолът (катаболен стероиден хормон) е освободен, което причинява натрупването на мазнините в тялото, голяма част от него се появява в областта на корема.

Диабет

Учените са установили, че хроничният стрес на работното място може да доведе до диабет. Тези данни са получени от наблюдения, продължили 13 години. В тях взеха участие повече от 50 мъже и жени. Оказва се, че ако постоянно има стрес на работното ви място се увеличава рискът от диабет с 45%.

Главоболие

Стресът причинява не само главоболие, а и напрежение в областта на шията, както и дълготрайна мигрена.

Депресия

Тежко стресовите ситуации, консумират много енергия от тялото и причиняват дълбока и продължителна депресия.

Разстройства на стомашно-чревния тракт

Нарушения на стомашно-чревния тракт лекарите описват като био социално заболяване. Това означава, че се появява от честият стрес и неврози, причинени от трудните условия на труд, дългото работно време и неправилното хранене.

Алцхаймер

Повтарящите се стресови ситуации предизвикват натрупването на неразтворимия тау протеин, който причинява невродегенеративни заболявания, които могат да се развият по-късно в болестта на Алцхаймер.

Преждевременно стареене

Стресът ускорява биологичното стареене. Той не само води до факта, че изглеждате по-възрастен човек, но също така и води до отслабване на имунната система, което го прави по-податлив на заболяване и увеличава риска от сериозни здравословни проблеми.

Ранна смърт

Симптомите на тревожност и депресия повишават риска от психични разстройства, при което човека е изложен на риск от по-ранна  смърт. Психологическата депресия е рисков фактор за смъртност, по-големият стрес - по-голям риск.

Списъкът с болести е голям и при всеки проявите са различни.

Ето някои от съветите, които дават специалистите, за да не допуснем да се стигам там:

1. Осигурете си достатъчно сън. Лягайте най-късно в 23 часа и се опитайте да ставате сутрин около 7-7:30, защото тогава се събужда Ян енергията в природата и е най-подходящото време за спортуване и едно добро начало на деня.

2. Хранете се редовно и разнообразно. Някои от дамите в стремежа си да отслабнат или поради липса на време пропускат закуската. Това е голяма грешка, защото със закуската си набавяме по-голямата част от необходимата енергия за деня. Желателно е сутрин да хапваме зърнени каши, като овесена, каша от елда, ориз и др., защото според традиционната китайска медицина зърнените култури са добър източник на сили и енергия. Освен това можем да добавим и по едно яйце или друг продукт, богат на белтъчини. В дневното меню трябва да се избягват мазните и пържени храни, то трябва да е богато на зеленчуци, плодове, риба и др. здравословни храни.

3. Спортувайте редовно. За да циркулира нормално енергията и кръвта, организмът ни се нуждае от движение. Не е задължително да ходите във фитнес зала, една половин часова разходка също би била достатъчно полезна.

4. Отделяйте поне по 10 минути всеки ден за релаксация. Различните системи като йога, цигун и т.н. предлагат различни методи за това. Но може би най-простия и лесен е да намерите спокойно и приятно място, да седнете или легнете удобно и да се съсредоточите в дишането си. След тези 10 минути ще се почувствате като след кратка обедна дрямка- по-бодри и освежени.

5. Масажът на цяло тяло или на ходила след тежкия и напрегнат ден също успокоява нервната система и възвръща силите.

6. Намерете си хоби. Заниманията с нещо, което харесвате, ще ви донесат удовлетворение и също ще ви подействат отпускащо като релаксация.

7. Общувайте повече с хората. Размяната на идеи и разговорите с приятели ще ви измъкнат от омагьосания кръг на мисли, в който попадате под влиянието на стрес или емоционално натоварване.

8. Усмихвайте се повече. Усмивката ще ви накара да се почувствате по-добре, ще изгони стреса, освен това ще създаде настроение на хората около вас и ще направи по-привлекателни.

9. Колкото и да е трудно, не падайте духом и не губете вяра и надежда в живота. В тунела винаги има светлина, дори и да не я виждаме в момента.

Източник: zdravnitza.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай