Топ адвокат хвърли нова светлина върху сагата с Васил Божков

Според него е било пропуск Божков да не бъде разпитан онлайн

Топ адвокат хвърли нова светлина върху сагата с Васил Божков | StandartNews.com

„Завръщането на Васил Божков е доброволно. Начинът, по който се е прибрал, е съществена, с оглед на това какви условия би поставила държавата, която екстрадира. В случая Обединените арабски емирства биха могли да поставят условия за справедлив процес, обаче аз не съм чул за подобно нещо.“ Това каза пред бТВ докторът по международно право и председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

Той коментира и искането за охрана от страна на бизнесмена. „Вероятно има съмнения за нарушаване на неприкосновеността на Васил Божков и затова има държавна охрана. Тя е получена след преценка на прокуратурата“, обясни Дерменджиев.

Според него е било пропуск Божков да не бъде разпитан онлайн. „Това бе по времената на COVID-19, когато подобни практики бяха чести“, поясни Дерменджиев.

Той обясни, че вероятно след разпитите на Божков за повторни показания ще бъдат извикани и Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

„Това ще се случи, защото 4-часови разпити два дена са достатъчно основание и вероятно има достатъчно доказателства, за да бъдат извършени такива действия“, каза Дерменджиев.

Той посочи, че за процеса няма значение дали Божков се е прибрал доброволно или е екстрадиран.

Според Дерменджиев вероятно някои са попаднали в списъка „Магнитски“, благодарение на показания на бизнесмена.

Васил Божков е там а вероятно и други лица, които са от този списък, са там благодарение на неговите показания, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай