Революция от Гешев! Какво чака пияните шофьори

Радикално искане на главния прокурор

Революция от Гешев! Какво чака пияните шофьори | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев призова за законодателни промени заради зачестилите жертви на пътя заради пияни и надрусани шофьори. Според него, когато в такива случаи  е последвало пътнотранспортно произшествие със смърт и тежки телесни повреди, подобно деяние трябва да се квалифицира като умишлено престъпление и да се санкционира с по-високо наказание.

Обвинител №1 се аргументира с тежката катастрофа с един загинал и осем ранени край София късно във вторник, когато пиян шофьор предизвика челен удар. Ръстът на престъпленията, свързани с управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици, е в стотици пъти, подчерта Гешев. Според него този проблем е много сериозен и липсва единна политика на държавата. 

"Има реална опасност за националната ни сигурност. Ние продължаваме да бъдем най-опасната страна в Европейския съюз за пътуване по пътищата - с малки изключения на моменти от страна на Румъния. Зачестилите произшествия дават ясна предпоставка да заключим, че има реална опасност за националната ни сигурност", заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Иво Иванов, председател на АПИ, каза, че много ударно са предприели действия за осигуряване на пътна безопасност. "Сменят се пътни маркировки, пътни знаци, почистване на мантинели и други дейности", посочи той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай