Президентът подписа указа за Лозан Панов

Президентът подписа указа за Лозан Панов  | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаването на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

Указът е издаден след среща между държавния глава и избрания от Висшия съдебен съвет председател. По време на срещата съдия Панов е уверил президента, че ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата. Според него решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния. Панов е поел и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.

От "Дондуков" 2 пък обявиха, че са проследили изцяло процедурата за избор във ВСС. "Кандидатурите бяха публично известни месеци преди ВСС да избере председател на ВКС. През този период всички заинтересовани можеха да изразят своята позиция. Непосредствено преди избора президентът призова всеки, който има отношение по темата, да изложи своите аргументи "за" и "против" кандидатите. По време на цялата процедура и към настоящия момент за нито един от двамата кандидати не бяха изнесени аргументи или факти, които да поставят под съмнение професионалните и моралните им качества. Изразени бяха критики единствено по отношение на самата процедура, но не и относно качествата на който и да е от двамата кандидати", се казва в официална позиция на Президентството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай