Половин век затвор за убийците на бременната Петя (ОБЗОР)

Половин век затвор за убийците на бременната Петя (ОБЗОР) | StandartNews.com

ВКС потвърди присъдата на приятеля на младата жена и помагача му

Емил Азов и Михаил Миков проявили безпощадна бруталност и садизъм към момичето

Общо половин век ще лежат в затвора убийците на бременната Петя. Върховният касационен съд потвърди присъдите на 23-годишния Емил Азов и на 27-годишния Михаил Миков, умишлено умъртвили бременна жена в столичния квартал "Красна поляна" през 2013 г. Младата жена е имала интимни отношения и с двамата, като Азов е бил бащата на детето й. Когато Петя му съобщила за бременността, той решил, че не иска детето, и двамата с Миков в продължение на два дни се наговаряли да убият момичето. За деянието, извършено предумишлено и с особена жестокост, двамата бяха осъдени съответно на 30 и 20 години затвор. Освен това двамата трябва да заплатят обезщетение в размер от по 150 000 лева на близките на Петя. Решението на ВКС е окончателно.

Четвърти март, 2013 г., около 18 ч. Западният парк в столицата. Последните си секунди на този свят Петя прекарва в сълзи и извинения към бащата на бъдещото си дете за това, че е забременяла.

Емил обаче грабва дървена летва, която намира близо до шахтата, и започва да я налага по главата. Петя моли Азов да не я бие. Напразно. Емил скача с цялата си тежест върху корема и главата на бременното във втория месец момиче. После бъдещата майка е удушена. Петя е била в състояние, в което е осъзнавала случващото се, изпитвала е силни болки и страдания, твърдят от ВКС. "След като умъртвили жертвата, подсъдимите съблекли тялото и го захвърлили в намираща се в близост бетонна шахта, които действия несъмнено представляват проява на безпощадна бруталност и садизъм, обуславящи квалификацията на деянието като извършено с особена жестокост", твърдят върховните магистрати. Ден след убийството голото тяло на Петя Тодорова е открито. Арестувани са гаджето й Емил Азов и приятелят му Михаил Миков. Двамата признават за убийството и дори водят полицаите до шахтата, където са захвърлили Петя.

На 26 март 2014 г. Азов и Миков бяха признати за виновни в убийство на бременната млада жена, извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и предумишлено. Софийският градски съд постанови доживотни присъди за 20-годишния тогава Емил и пет години по-големия Михаил. Двамата направиха самопризнания, делото бе гледано по съкратената процедура, и наказанията бяха намалени съответно на 30 и 20 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Двамата подсъдими обжалваха присъдите си пред Софийския апелативен съд. През юли м.г. обаче втората инстанция потвърди решението на градските магистрати. Азов и Миков бяха осъдени и да заплатят обезщетение в размер от по 150 000 лева за причинени от престъплението неимуществени вреди на родителите на Петя. Двамата отново обжалваха присъдите си. Този път пред ВКС. В жалбите си те твърдят, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, има неправилно приложение на закона и наказанията им не са справедливи. Според върховните съдии Азов и Миков доброволно са признали фактите, описани в обвинителния акт, и са се съгласили да не се събират доказателства, поради което делото е протекло при съкратена процедура в присъствието на защитниците на двамата подсъдими. "Доводите за допуснато нарушение при провеждане на съкратеното съдебно следствие не намират основание по делото", категорични са върховните магистрати. Правилно е прието от въззивния съд, че деянието изразява явно незачитане на човешкия живот и личност, проявено в конкретна жестокост и необяснима ярост." В мотивите на ВКС се подчертава още, че тъй като водеща роля в извършеното убийство е имал Емил Азов, присъдата на помагача му Михаил Миков е по-ниска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай