Пенчев: Трябва да има съдебна реформа, но няма как

Пенчев: Трябва да има съдебна реформа, но няма как | StandartNews.com

София. Омбудсманът Константин Пенчев заяви в ефира на Нова телевизия, че реформа в съдебната система трябва да има, но "няма начин". "Защото има решение на конституционния съд, според което съдебна реформа в България е забранена. Т.е. всяко пипане на съдебната система трябва да се случва след свикване на Велико народно събрание", изтъкна Пенчев. Според него никой няма да възроптае открито срещу реформите, но всички ще се оправдаят с Конституцията.

Пенчев коментира и недоволството на десетки съдии, които поискаха оставката на ръководството си. „Добре е че този въпрос се поставя от редовите съдии. Ръководството няма да подаде оставка. ВСС няма да подаде оставка. И това не е пътят. Метастазите в системата трябва да бъдат прочистени".

Омбудсманът говори и за оттеглената кандидатура на Лозан Панов за шеф на ВКС: "Самият факт, че Лозан Панов се отказа от надпреварата за ВКС, не е случаен. Той се е уплашил и явно има защо". Наскоро съдията във ВАС бе блъснат от автомобил на пешеходна пътека близо до „Южния парк" в столицата.

"Българското общество не вярва на съдиите, не вярва и на началниците на съдиите. Проблемът е в кадровото обезпечение на правосъдната система. От най-ниското до най-високото ниво има едни метастази, които са се разпространили", добави Пенчев.

"От година на година ще има скандал, щом няма реформа. Помните Красьо Черния. И тогава не се случи реформа. Сега има скандал. И след три години отново ще има", коментира още Константин Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай