Магдалинчев: Пише се нова конституция, не промени

Нещата са много сериозни, казва представляващият ВСС

Магдалинчев: Пише се нова конституция, не промени | StandartNews.com

 

„Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В момента с измененията на Конституцията от 2015 г. разделението на съдебната власт на прокурорска и съдийска колегия донякъде предопределя нещата, които се предлагат сега”, каза представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев в ефира на предаването „Неделята на NOVA”.

„Предлага се създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Тези органи не са непознато явление в Европа. Има страни, в които са въведени и функционират отделно и самостоятелно”, коментира Магдалинчев.

„Премиерът заявява, че Висшият съдебен съвет на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са избрани от така наречената „професионална квота”, а 6 ще бъдат избирани от парламента. В момента ситуацията не е много по-различна. Дали ще бъдат два съдебни съвета или не, има влияние единствено по отношение на избора на тримата големи. В сегашния си вид те се избират от ВСС. Сега трябва да видим дали съдийската колегия ще избира председател на ВКС и ВАС, и дали прокурорската колегия ще избира главен прокурор. Ако това се окаже така, Конституцията ще може да бъде преработена единствено от Велико народно събрание. Обикновено народно събрание не може да намалява мандатите на председателите на Върховните съдилища и на главния прокурор. Те са основни Конституционни органи, така както в свое решение от 2003 година Конституционният съд е възпрял това нещо и промяната на срока на мандата е изцяло правомощие на Великото народно събрание. Нека първо видим предложенията черна на бяло и след това да видим дали те ще бъдат приети от Велико Народно събрание”, каза още представляващият ВСС.

Малко се споменава едно важно обстоятелство от изявлението на премиера. В изявлението си той заяви,  приемане на изцяло нова Конституция – не става въпрос за изменения и промени в сегашната. То ще бъде от чл. 1 и ще завърши до заключителните разпоредби на основния закон. Не става въпрос само за няколко изменения. В тази процедура с така заложените в момента в Конституцията разпоредби очевидно е необходимо търсенето на консенсус. Намирането на 2/3 мнозинство или 3/4, когато вече се гласуват по отделно всички тези предложения, очевидно би довело да сядане на масата на преговорите с всички, които са заинтересовани, ако те възприемат тези идеи. Нещата са много сериозни", разясни Магдалинчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай