Ембака остава в ареста

Ембака с качулка придружаван от полицаи

Ембака остава в ареста | StandartNews.com

Анонимен свидетел може да обърне делото срещу Емил Първанов - Ембака, обвинен за убийството на бившия френски легионер Николай Чивиев. Това стана ясно в сряда по време на гледането на мярката за неотклонение спрямо обвиняемия в благоевградския окръжен съд. На 26 юни към 13.30 часа въпросният свидетел преминавал през новостроящия се лот 4 на автомагистрала „Струма", видял и заснел екшъна между двамата мъже. „Безспорно е, че това ще бъде най-надеждният източник на доказателства, въз основа на които ще се определи правната квалификация на престъплението", увери Росен Недин, защитник на обвиняемия.

В момента 37-годишният криминално проявен Емил Първанов от Сандански е обвинен по член 115 от НК.
Кървавата драма се разигра на отсечка от магистрала „Струма". Ембака навлязъл със своя лек автомобил „Сеат" в забранения за движение участък. С него пътували съпругата и детето му. Николай Чивиев, бивш френски легионер, който работил като координатор на движението по пропускателните пунктове на фирмата, строяща шосето, веднага реагирал. Той догонил с кола нарушителя, направил му забележка. Между тях възникнал спор, двамата се скарали. Стигнало се до саморазправа, в която Ембака грабнал голям камък и го стоварил в главата на 47-годишния служител на строителната фирма. По пътя към Спешния център в Сандански Чивиев издъхнал, а убиецът му, който го транспортирал до града, изчезнал.

Ембака се укри и остана в неизвестност повече от 130 дни. На 9 ноември той изненадващо се предаде сам в прокуратурата в Благоевград, с него бе адвокатът му Росен Недин. Полицаи закопчаха с белезници Първанов и го вкараха в следствения арест. В сряда Окръжен съд – Благоевград му наложи най-тежката мярка за неотклонение и го остави за постоянно в ареста. Това бе поискано не само от държавното обвинение, но и от защитата на обвиняемия. Адвокат Росен Недин мотивира искането с отправени заплахи към клиента му. „Заплашван е многократно, не само чрез медиите, но и писмено и вербално. Затова смятам, че докато се води делото, с оглед неговата сигурност, е по-добре да бъде в условията на арест", поясни защитникът.


На въпрос защо Ембака се е предал сам след над 4 месеца в неизвестност Недин отговори така: „Доблестно и достойно иска, ако е виновен за нещо, да бъде наказан за това, за което е виновен. Ако не е виновен, както знаете, жаждата за истина и справедливост е потребност, която ни отличава от животните. Той също е човек и разчита на обективен и справедлив процес". Той бе категоричен, че показанията на анонимния свидетел ще обърнат обвинението срещу Емил Първанов. „От това, което знам до момента, но с уговорката, че има доста факти, които трябва да бъдат изяснявани, към настоящия момент може да говорим за убийство при неизбежна отбрана", подчерта защитникът. Той уточни, че заплахите към Ембака са били анонимни, изпратени от София и адресирани на домашния му адрес с ясен смисъл и съдържание, че ще бъде убит от легионери. Недин бе категоричен, че няма как да отговори къде се е укривал неговият клиент. „Тук си беше, питайте полицията. Нали те го търсиха", заяви адвокатът. Според него Първанов се е укривал от страх за живота си след отправените към него заплахи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай