Драма в съда! Нови разкрития за Божков

На бизнесмена му прилоша

Драма в съда! Нови разкрития за Божков | StandartNews.com

Драма по време на гледането на мярката за неотклонение на Васил Божков. На бизнесмена му прилоша и му разрешиха да седне. Съдия Христинка Колева скастри прокуратурата, че държали Божков жаден и гладен в Съдебната палата от 8.30 ч. сутринта, до старта на делото в 16.30 ч., предаде "Блиц".

ВИЖ ОЩЕ: Божков пристигна в съда. Каква е връзката му с Пригожин

Политици от България са предупредил Васил Божков за готвената акция срещу него, затова той е напуснал страната дни преди операцията през 2020 година. Това разкри в Софийския градски съд прокурор Ангел Кънев, съобщи "24 часа".

Божков има множество познанства, инициативи, изложби, че и спортни начинания.

Обясни, че Божков има пряка връзка с изброените в санкционните списъци на ЕС, както и хора от разузнавателни служби на страни извън ЕС и НАТО. Един от тях е Евгений Пригожин. Връзката с него била установена от мейл, открит в компютър на Божков.

„Особена престъпна упоритост“, каза Кънев за дейността на Божков. Той бил подбудител на над 300 длъжностни престъпления. С тях, чрез невнасяне правилния процент държавна такса и данъци от хазарта дейност държавата била ощетена с над 500 млн. лева.

„За целта подкупвал членове на Държавната комисия по хазарта, дори неин председател - Огнемир Митев“, изтъкна прокурор Ангел Кънев.

Посочи, че мъжът се срещнал с Божков веднага след избирането си.

Приемал подкупи и стопирал издаването на лицензи на хазартни компании, конкуренти на Божков. Дори изработил нови правила. По тях събирал от Божков 20% от разликата между залозите и изплатените печалби, вместо 15% от всички залози, както е по закон. Именно така Божков не е внесъл 500 млн. данъци. Преди Митев да стане шеф на комисията, Божков плащал по закон, добави Кънев. 

След контакта с Митев, Божков извикал Цветомир и Боян Найденови, и им казал, че е уредил да не получат лиценз за хазарт. Затова Божков казал, че трябва да получи 60% от тяхно дружество. Дори Огнемир Митев извикал техен представител. Обяснил му, че няма да даде лиценз, докато не си уредят отношенията с Божков. Затова брататята му прехвърлили 60% от дружеството и още на следващия ден взели лиценз. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай