Делото „Октопод" започва отначало

Делото „Октопод" започва отначало | StandartNews.com

София. Делото „Октопод" ще започне отначало с нов съдия след като вчера Румяна Ченалова бе отстранена. Това заяви председателят на Етичната комисия към Висшият съдебен съвет Ясен Тодоров пред бТВ.

Отстраняването на съдия Румяна Ченалова е много сериозна процедура. Тя спира да гледа дела за шестте месеца на отстраняването, като сред тях е и знаковото дело „Октопод", поясни той.

Вчера ВСС отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за срок от 6 месеца, заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея. В периода на действие на наложеното наказание, тя няма да може да упражнява функциите си на съдия в Софийски градски съд.

По думите му в комисията е имало колизия кое е в по-голяма полза на обществения интерес – Ченалова да продължи да гледа наказателните си дела, за да не започват отначало, или да спре да гледа всички, докато бъде разследвана дейността ѝ.

Пет години след шумната акция срещу Алексей Петров и около четири години, след като процесът по делото „Октопод" стартира на съдебна фаза, то трябва да започне отново на първа инстанция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай