Чочкова и Точкова номинирани за главен съдебен инспектор

Чочкова и Точкова номинирани за главен съдебен инспектор | StandartNews.com

София. Наказателният съдия от Софийския градски съд Вера Чочкова и ръководителят на Хасковския административен съд Теодора Точкова са номинирани от Съюзът на съдиите за главен съдебен инспектор.

 

Вера Чочкова оправда бившия столичен кмет Стефан Софиянски по делото за Централните хали с коментар защо съдът се е разминал с предварително формулираните обществени очаквания за осъдителни присъди.

 

Чочкова гледа и делото за бившия заместник вътрешен министър от тройната коалиция Раиф Мустафа по делото за подкуп, като подложи на сериозна критика работата на ДАНС в случая и оправда Раиф Мустафа.

 

Тя беше и първият съдия-докладчик по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, в което често се споменаваше името и на бившия главен прокурор Никола Филчев. Чочкова върна обвинителния акт на прокуратурата заради процесуални нарушения и после се оттегли от процеса, защото излезе по майчинство, предаде БНР.

 

Теодора Точкова за втори мандат е шеф на Хасковския административен съд.

 

Точкова и Чочкова са с активни позиции по темата независимост на съдебната власт.

 

Парламентът се очаква да избере главен съдебен инспектор, тъй като единствен е компетентен да го направи.

 

От ГЕРБ в аванс вече заявиха, че биха внесли евентуални номинации на Съюза на съдиите в България. От БСП и ДПС също заявиха, че очакват предложения от магистратската общност.

 

Номинации за главен съдебен инспектор могат да се правят до 2-ри април. За да има избор, са нужни 160 гласа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай