За Иран сме врата към Европа (ОБЗОР)

За Иран сме врата към Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ще си върнем стокообмена от половин млрд. долара, убеден е премиерът

Иран видя България като врата за развитие на икономическите си отношения с държавите от Европа. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Ислямското консултативно събрание на Иран д-р Али Лариджани. В последния ден от официалното си посещение в Техеран Борисов и Лариджани си обещаха да работят за рестарт на българо-иранските икономически отношения и набелязаха конкретни цели.

"След постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран, се създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения", отбеляза премиерът. В разговора си с председателя на иранския парламент той напомни, че България е била традиционният партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години. Тогава стокообменът ни с персите е надхвърлял 500 млн. щатски долара на година. Сега икономическите ни отношения се равняват на около 160 млн. "Нивата от 80-те години могат да бъдат постигнати отново", убеден е Борисов. Министър-председателят обобщи посещението си като основа за рестарт на икономическите ни отношения. "Вярваме, че като член на ЕС страната ни представлява интерес за Иран с разположението си на пътя на транзита на ирански стоки за Европа и евентуално - на нови енергийни проекти", отбеляза Борисов. Думите му потвърди и самият Лариджани. "Гледаме на България като на врата към Европейския съюз, за да развием икономическите си отношения с държавите от Европа", разкри председателят на иранския парламент. И посочи сферата на икономиката, туризма, енергетика и културата като възможни за задълбочаване на отношенията с България. Като за финал на срещата Борисов покани Лариджани да гостува на председателя на нашия парламент Цецка Цачева. Според председателя на Ислямското консултативно събрание добрите контакти с България в миналото са предимство за страната ни след излизането на Иран от изолацията. В разговора между Борисов и Лариджани бе отбелязано, че България е пример за толерантност между различните религии. Премиерът посочи, че българският народ е миролюбив и християни и мюсюлмани у нас живеят заедно и напълно равноправно участват в политическия и социалния живот.

Има интерес към реакторите от АЕЦ "Белене"

Иран е проявил интерес към българската оферта за продажба на произведеното руско ядрено оборудване за спрения строеж на АЕЦ "Белене", за което "Националната електрическа компания" (НЕК) трябва да плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт" (АСЕ) по силата на арбитражно решение. Разговорите с Иран ще продължат, а с руснаците предстои да се обсъди предложението. Това съобщи при завръщането си в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Часове по-рано тя и вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев имаха среща с вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран Али Акбар Салехи.

"От тяхна страна е налице интерес, това означава, че оттук нататък разговорите ще продължат. Това, което ние трябва да направим, е да информираме нашите партньори от "Атомстройекспорт" за продажба на оборудването на трета страна", каза министър Петкова. При срещата в Техеран е било обсъдено задълбочаване на енергийното сътрудничество между България и Иран и предоставяне на нашия опит в ядрената енергетика и по-специално в съхранението на отработеното ядрено гориво. Двете държави обещаха да си сътрудничат в енергийния сектор и да обменят опит в атомната енергетика. Не стана ясно обаче дали именно Иран ще е купувачът на реакторите ни, тъй като техническите подробности за бъдещото сътрудничество евентуално ще се решават на срещи у нас. Основната мисия, с която правителствената ни делегация, начело с премиера Бойко Борисов, тръгна за Техеран, бе именно възможността да продадем оборудването от АЕЦ "Белене" на персите. Часове преди да замине, премиерът обеща до месец да стане ясна съдбата на проекта, тъй като дотогава всеки ден "на електромера на държавата цъкат 170 хил. евро глоба". Борисов повдигна въпроса за изтъргуването на реакторите по време на срещите си в понеделник с иранския първи вицепрезидент Есхак Джахангири и с президента им Хасан Роухани. Тогава той загатна, че е разказал за идеята, но самите преговори остави на енергийния ни министър Теменужка Петкова. Премиерът уточни многократно обаче, че ако се стигне до продажба, то ще е с участието на руската страна.

Ще работим заедно и в науката

България договори сътрудничество с Иран и в областта на науката и иновациите. Това стана на среща между вицепремиера Томислав Дончев и вицепрезидента по въпросите на науката и технологоиите на Иран Сорена Саттари в Техеран. Те се обединиха около това представители на научните среди и високотехнологични компании от двете страни да сформират работна група, в която да обменят опит с цел по-добри икономически отношения между България и Иран. "Отдаваме приоритетно значение на развитието на сътрудничеството с Иран в областта на науката и иновациите", увери на срещата Дончев.

Искаме да изнасяме лекарства и машини

Български компании имат потенциал и интерес да изнасят за иранския пазар продукти на фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция, продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии, селскостопанска продукция и техника. Това заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който е включен в официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов. "Готови сме да подкрепим всяка конкретна бизнес инициатива под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, както и провеждане на бизнес форуми", допълни зам.-министър Петров. България изнася за Иран минерални и химични фосфорни торове, тютюневи изделия и медикаменти. Българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на иранския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции, посочи Петров. Той се срещна с Фархад Шариф, заместник-председател на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и земеделието. Двамата посетиха Българо-ирански бизнес форум, който се провежда в рамките на официалната визита на премиера. Между Българската агенция за инвестиции и Организацията за инвестиции, икономическа и техническа помощ на Иран бе подписан меморандум за сътрудничество. Подобно споразумение бе подписано и от нашата Агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Иранската организация за малки предприятия и индустриални паркове.

Обемът на търговски оборот между България и Иран показва значително нарастване през последните години. Според българската статистика за 10-годишен период от 2004 г. до 2014 г. стокообменът между двете държави нараства над 10 пъти от 14.3 млн. щ.д. на 166.2 млн. Износът на България се увеличава от 11.9 млн. щ.д. през 2004 г. на 123.9 млн. щ.д. през 2014 г., а вносът от Иран от 2.4 млн. щ.д. за 2004 г. на 42.3 млн. щ.д. през 2014 г. През 2015 г. двустранният търговски оборот достигна 155.2 млн. щ.д., от които български износ за 139.6 млн. щ.д. и внос от Иран за 15.6 млн. щ.д.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай