Васил Тончев пред "Стандарт": Кой може да стане златният пръст в парламента

Отива се към избори, казва социологът

Васил Тончев пред "Стандарт": Кой може да стане златният пръст в парламента | StandartNews.com

Какво ще се случи с управлението на държавата след като партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", излезе от управляващата коалиция и вървим ли отново към избори? Всичко ще зависи от това дали и как би могло да се осигури мнозинство в парламента, коментира пред "Стандарт" социологът Васил Тончев от "Сова Харис". 

- Господин Тончев, как виждате развитието на ситуацията с излизането на ИТН от коалицията?

- Всичко ще зависи от това дали и как би могло да се осигури мнозинство в парламента.

- А как може да стане това?

- Резервите на "Продължаваме промяната" са или част от депутатите на "Има такъв народ" да се отцепят от групата и да се присъединят към тях, или "Възраждане"

- Има ли такъв шанс - "Възраждане" за подкрепят ПП?

- Чисто теоретично - с техните 13 депутата те биха могли да осигурят мнозинство на сегашното правителство или на това правителство, което евентуално ще остане.

- А дали правителството ще остане - зависи пак от "Възраждане" или от отцепниците от ИТН?

- Не очаквам от ДПС и ГЕРБ да се получи подкрепа. Така че това са двата хипотетични варианта. Но според мен може да се получи съгласие от "Възраждане" само по някои бързи, спешни мерки, преди да се отиде на ново служебно правителство и нови избори. Лично за мен ще е много показателно какво ще е поведението на "Възраждане" да подкрепят избирането на Бойко Рашков за шеф на КПКОМПИ и евентуално при избора на представителите на Висшия съдебен съвет. Но разделителните линии между "Възраждане" и "Продължаваме промяната" много бързо ще излязат наяве. Споровете, които ПП имат сега с ИТН, ще изглеждат просто като детска приказка в сравнение с тези между ПП и "Възраждане". Така че устойчиво мнозинство не би могло да се постигне. Би могло да се приемат някои дребни, краткотрайни решения.

- Според Вас актуализацията на бюджета все пак ще бъде ли приета като един вид спешна мярка?

- Пак зависи от мнозинството. Ние не знаем какви договорки има и как ще реагират тази част от депутатите, които биха могли да подкрепят решенията, предлагани от ПП. Отива се към избори. Очевидно тази коалиция, която се консолидираше единствено по линията анти-ГЕРБ настроенията, тази сплав просто се разпадна. ИТН от известно време много ясно и категорично казваха, че вървят в тази посока.

- Кога е най-реално да имаме избори?

- Есента. Има сложни процедури, служебен кабинет и т. н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай