Удължават срока за авторските права на звукозаписи

Удължават срока за авторските права на звукозаписи | StandartNews.com

София. Срокът на закрила на правата на артистите-изпълнители и на продуцентите на звукозаписи ще се удължи от 50 на 70 години за записи на изпълнения и на звукозаписи. Тези промени в Закона за авторското право и сродните му права приеха депутатите на днешното заседание.

 Аргументът е, че изпълнителите обикновено започват своята кариера млади и досегашният 50-годишен период на закрила често не защитава техните изпълнения през целия им живот, не им позволява да се позоват на правата си, да предотвратят или ограничат нежелано използване на изпълненията им приживе. Промяната се отнася и до правата на продуцентите на звукозаписи, но само при някои записи на изпълнението и при известни условия, които обезпечават ефективното удължаване на срока на закрила за изпълнителите. Въвежда се в по-голяма степен защита на артистите-изпълнители в случай на неефективно пазарно поведение на продуцентите на звукозаписи. Проектът на закон уеднаквява терминологично някои понятия от българското законодателство с такива от европейското законодателство в областта на интелектуалната собственост, като заменя термина „разгласяване" със „съобщаване на публиката".

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, внесен от Стефан Данаилов и група народни представители, прави допълнение в Закона за авторското право и сродните му права относно актовете на съдилищата, като изважда последните от обектите на закрила. През 2011 г. в съдържанието на закона бяха включени норми относно новия ред за регистрация на организациите за колективно управление на права. Смятаме, че с оглед внасянето на правна сигурност по отношение на трети лица (ползватели) относно носителите на права е необходимо да се обезпечат допълнителни гаранции за изолиране на случаите на формално създадени, но неефективно функциониращи организации за колективно управление на права, както и прецизиране на действащите правни норми с цел по-ясно формулиране на действителната правна воля на законодателя, въведена със закона през 2011 г. Усъвършенстването на правната уредба в тази част на закона ще създаде успокоение сред неправителствения сектор, който ще съумее да организира колективното управление на авторски и сродни права успешно и безконфликтно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай