Тошко Йорданов посочи кой е виновен за скъпия газ

Промяната прикриват недакърността си през нас, казвайки, че нещо саботираме, заяви депутатът от ИТН

Тошко Йорданов посочи кой е виновен за скъпия газ | StandartNews.com

Прочит на политическата ситуация направи в ефира на БТВ председателяг на ПГ на Има такъв народ Тошко Йорданов.

В предаването "Лице в лице" той коментира поведението на полритическите сили и защо ИТН не иска да участва в такъв кабинет. 

"Христо Иванов каза, че са се събирали на техни събрания още миналата година и са казвали, че няма да подкрепят мандат на БСП.  Мога да предоставя записи. Това се е повтаряло и тази година.

Това е  гнусна страст към властта на всяка цена, ние  не искаме да участваме", посочи Тошко Йорданов.

Той коментира и защо се бави връщането на мандата.

"Не е все едно кога ще се върне мандатът. Той трябваше да се върне днес. Защо БСП държи мандата?

Механизмът не бива да е да се стиска мандата на всяка цена. Ако президентът иска да удължи парламента, да събере партиите и да им каже", посочи Йорданов.

Той коментира и скандала с КЕВР.

"За КЕВР - понеже не съм юрист, съм сигурнен в едно - след като КС отмени избирането на човека на ПП, то тогава е в сила предишният председател", изтъкна Йорданов защо избор на председател на регулатора не може да е причина да продължи работата на парламента.

"Прави ли ви впечатление, че досега не е имало толкова дълго управляващо правителство в оставка?

Стискането на мандата е унизително поведение на хора, които казваха, че Бойко Борисов прави така, а те правят същото", заяви Тошко Йорданов.

Той посочи, че скандалът с КЕВР, в който КС отмени избора на председател като незаконосъобразен, го "дължим на юридическата некомпентентност на Лена Бориславова".

"Това не се случва за първи път. Същото беше за спецсъда  и прокуратурата. Беше ясно, че и тогава е незаконосъобразно, но ако се бяхме противопоставили, пак щяха да кажат - вие саботирате.

Тяхната недакърност прикриват през нас, казвайки, че нещо саботираме.  Бориславова  е слаб юрист с огромно влияние върху премиера и кабинета", посочи още Тошко Йорданов. 

Той каза, че ще отговори уклончиво на въпроса какво ще прави ИТН при следващи избори. "Забелязах, че едно преминаване през избори вкарва здрав разум у партии, които преди са се правили на мъже", изтъкна депутатът.

На въпрос на Цветанка Ризова за оценкката на кабинета и министрите на ИТН - Йорданов отговори: "Контролът върху министерствата се осъществяваше от Петков и Василев.

Затова Гроздан Караджгов, който се води министър на ИТН в МРРБ, не направи нищо  - заради блокажа на Асен Василев.

Надявам се след като се разпадне правителството, министърът на енергетиката Александър Николов да каже истината - заради кого е скъп газът. 

Петков беше в Америка и договори два танкера, които се изхарчиха. Германия и Италия се разплащат с Газпром по схема, която не нарушава санкциите и получават газ. Александър Николов е поискал същото. Асен Василев се е противопоставил. Николов прави каквото може въпреки натиска от Петков и Василев.

Когато нямаш възможност да скупуваш от доставчика, задължително имнаваш през посредник", каза още Тошко Йорданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай