Топ дипломат посочи 3 ползи от членството на Турция в ЕС

Страната ни ще помогне на икономиката на ЕС, категоричен е турският зам.-външен министър

Топ дипломат посочи 3 ползи от членството на Турция в ЕС | StandartNews.com

Три огромни ползи за Европейския съюз от членството на Турция в него посочи зам.-министърът на външните работи на страната Фарук Каймакчъ. Той участва във форума „ЕС среща Балканите”, организират от президента на АЛДЕ Илхан Кючюк в партньорство с Атлантическия клуб у нас. Гости на мащабната конференция за еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност (2014-2019), външният министър Теодор Генчовска, нейни колеги от Балканите, европейски лидери и експерти.

Правилната формулировка е регионът да се нарича Балканите. Няма такова нещо като западни, източни или централни Балкани. Турция, освен че е страна кандидатка, е и балканска страна, каза Фарук Каймакчъ.

Той заяви, че пътят за европейската интеграция на региона е изпълнен с много дупки и предизвикателства, някои от които изкуствено създадени не само за Турция, но и за Северна Македония, и за Албания. Не случайно представителите на тези страни попитаха защо трябва да чакаме над 20 години, за да се присъединим към НАТО, каза дипломатът.

Ако Турция бе третирана по един справедлив начин по време на процеса за присъединяване, днес щеше да бъде силен и пълноправен член на ЕС и това щеше да доведе до много по-добро сътрудничество в ЕС и НАТО. И това щеше да бъде пречка пред тази наистина брутална война, подчерта Фарук Каймакчъ. И изтъква, че ако Турция бе станала член на ЕС още преди години, най-вероятно това щеше да попречи на вътрешните война в Сирия и в Ирак, може би това щеше да предотврати и войната в Украйна.

Три големи ползи от членството на Турция в ЕС изрези Фарук Каймакчъ. Първата е стабилност, сигурност и мир.

Европейската интеграция е много важна за нас. Ако ЕС бе интегрирал някои от страните в региона, най вероятно тази война днес нямаше да започне. Защото много ясно се виждат разделенията в НАТО и в ЕС и липсата на по-добро сътрудничество между НАТО и ЕС. Това е една от причините за тази война, каза зам.-външният министър.

Ползите от интеграцията се заключават и в по-добри демокрации и свободи. Когато Турция имаше по-добри перспективи за ЕС имаше и  много по-добри реформи. Това стана от 1999 до 2006  г. и даже бе наречено тиха революция в Турция. Тогава Турция успя да изпълни Копенхагенските критерии, но по настоящем нашата перспектива се намали и това не помага на хората в Турция, които искат по-добра демокрация и по-добри реформи, каза Каймакчъ.

Третата полза е свързана със социално-икономическото благоденствие. Европейската интеграция помага много на държавите членки в региона. Помага и на Турция. От 1999 до 2006 г. ние буквално утроихме нашия БВП именно заради усилията да се почнат преговорите за ЕС. Днес тази перспектива не е толкова силна, затова имаме забавяне на реформите, добави дипломатът.

Турция е прекалено голяма като територия, прекалено бедна и е мюсюлманска страна. Може би това са три характеристики конкретно за Турция, но те в никакъв случай не са пасиви. Те са активи. Една голяма Турция ще допринесе повече за икономиката на ЕС. Може би нашият БВП не е толкова голям сега, но през 2004 БВП на Турция бе по-голям, отколкото на повечето страни кандидатки по това време, каза зам.-външният министър.

Според него фактът, че населението като цяло е мюсюлманско, не трябва да притеснява ЕС, защото Турция е светска държава. Ако ЕС е клуб, съюз на ценности, то тогава има зачитане на всички вероизповедания . С турското членство и контакта до мюсюлманския свят ЕС ще бъде много по-добър, изтъкна дипломатът. Интеграцията на мюсюлманите ще бъде много по-добра. Ние ще можем да предотвратим всякакви опити за радикализация, категоричен бе той.

Знаем какви са размерите на страната, знаем трудностите пред Турция, препятствията особено създадените от 1-2 държави в ЕС, но 79% от турците подкрепят европейското  членство, 69 на сто вярват, че Турция може да изпълни критериите за членство в ЕС. Ние се нуждаем от равноправно, честно отношение, категоричен бе Фарук Каймакчъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай