Тайни преговори! Правят кабинет на ГЕРБ и Промяната 

ГЕРБ водят особено интензивни разговори с ПП-ДБ, съобщава Капитал

Тайни преговори! Правят кабинет на ГЕРБ и Промяната  | StandartNews.com

Само ден преди номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да върне на президента папката с проектосъстава на кабинета си лидерът на партията Бойко Борисов продължава да води паралелни разговори както с двете формации, които заявиха, че ще подкрепят правителството с първия мандат - ДПС и ИТН, така и с коалицията ПП-ДБ за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат, пише "Капитал".

Любен Дилов-син с първи коментар за идеята премиер на ротация

Според няколко различни източника през деня в неделя са се провели особено интензивни преговори най-вече с ПП-ДБ, като е постигната принципна договорка за съвместно управление. Предвид сложната обстановка този резултат е временен, но е най-близкото разбирателство, което двете формации са постигали.

Премиер на ротация

Докато различни представители на ГЕРБ обясняваха в студиата на телевизиите какъв профил ще има проектокабинета на Габриел и как ще се разпределят министерските кресла между трите формации - ГЕРБ, ДПС и ИТН, в неделя сутринта по неофициална информация Борисов е разговарял с Кирил Петков, Христо Иванов и номинираните от двете формации за премиер - Мария Габриел и акад.Николай Денков. Пак по неофициална (но потвърдена от няколко различни места) информация по време на разговорите, които бяха два - в неделя сутринта и в ранния следобед, лидерите на двете формации са обсъждали вариант за сформиране на мнозинство с втория мандат като излъчените от двете политически сили за премиер акад.Николай Денков и Мария Габриел се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца. Според обсъждания вариант първи поста ще заеме кандидатът на ПП-ДБ Николай Денков. Този подход за председателство на ротационен принцип беше възприет и при избора на председател на Народното събрание и благодарение на тази договорка на поста беше избран Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява парламента три месеца, след което ще бъде заменен от Никола Минчев от ПП.

На този етап все още не е уточнено дали и какви промени ще има в състава на проектокабинета доколкото ПП-ДБ обявиха предложенията си за министри още преди да бъде връчен първия мандат на ГЕРБ. В него присъстват ярки политически фигури от ПП като съпредседателят на партията Асен Василев, срещу чиято номинация първоначално Бойко Борисов имаше възражения, но впоследствие смени тона, като допусна, че ГЕРБ би подкрепила кабинет с негово участие като финансов министър. От ДБ пък настояват в проектокабинета с втория мандат да влязат експерти, за да е по-приемлив за подкрепа от формацията на Борисов. В неделя тясното ръководство на една от партиите в ДБ - ДСБ излезе с резолюция, в която се казва, че формацията поддържа позицията, че "непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат за осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в еврозоната и Шенгенското пространство".

Продължаването на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ и евентуалната договорка за получаване на подкрепа от страна на партията на Борисов идва на фона на срещата на лидерите на двете формации в парламента в петък. На нея от ПП-ДБ препотвърдиха категоричната си позиция, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. По неофициална информация на нея Борисов е дал да се разбере, че ГЕРБ няма да участва в мнозинство и да гласува за правителство с различен от Мария Габриел премиер. Нещо повече - бившият еврокомисар е отказала и предложението на ПП-ДБ да участва в правителство с втория мандат като вицепремиер - вариант, който първоначално обсъждаха от коалицията срещу подкрепа за кабинет "Денков".

Какви са ходовете на Борисов

На този етап не е ясно дали тази договорка е окончателна и ако е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента папката с мандата. Ако в оставащото време до 15 ч. в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат за сформиране на правителство с втория мандат, твърде вероятно е Габриел да върне на Румен Радев празна папка без структура и състав на кабинет, което ще означава, че мандатът не е изпълнен и държавният глава ще трябва да връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Към неделя обаче различни представители на ГЕРБ уверено твърдяха, че в понеделник Габриел ще предложи състав на правителство, както и че в него ще има и представители на другите две партии, с които до последно номинираната за премиер разговаря в парламента за подкрепа - ДПС и ИТН, и които вече заявиха, че ще застанат зад излъчено от ГЕРБ правителство. Според депутата Делян Добрев, който е и член на тясното ръководство на ГЕРБ, предложеният от Габриел кабинет ще бъде с ограничен мандат и в него няма да има ярки политически фигури, както и такива, които са били министри по времето на управлението на Борисов. "Ще бъдат експерти, излъчени от ГЕРБ и от двете партии, които са заявили подкрепа - ДПС и ИТН. Предполагам че ДПС ще има 3-4, най-много пет министри. ИТН ще има двама. От 20 министри между 12 и 15 ще бъдат от ГЕРБ, останалите на партиите, които подкрепят кабинета.", каза Добрев пред bTV.

От гледна точка на Борисов евентуална договорка за участие на ГЕРБ с втория мандат за него изглежда най-чистия вариант. Първо, защото внасянето на правителство и подкрепа на ДПС и ИТН, независимо че това няма да бъде скрепено с коалиционно споразумение, го обвързва с тези формации официално. Още повече че евентуален кабинет на Габриел трудно ще бъде прокаран в парламента. Трите формации имат общо 116 гласа и, ако се съди по заявките на останалите партии, откъдето такова правителство би могло да получи подкрепа - БСП и "Възраждане", няма как Борисов да разчита на техните гласове. БСП препотвърди в събота позицията си, че депутатите й няма да подкрепят правителство в мандата на ГЕРБ и дори спряха командировките на народните си представители, за да присъстват всички в залата. На същата позиция са и от "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов дори говори за нов предсрочен вот като вариант за изход от политическата криза.

За да мине проектокабинет на Габриел, е необходимо той да получи минимум 121 гласа, което означава, че трябва или петима депутати от останалите политически сили извън ГЕРБ, ДПС и ИТН да гласуват за него, или от пленарната зала да отсъстват девет народни представители, които да намалят кворума и правителството на мине със 116 гласа.

По неофициална информация, ако все пак Габриел върне в понеделник папката на президента със структура и състав на кабинет, то най-вероятно той ще бъде гласуван във вторник сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай