Русия ни сложи в черен списък. САЩ: Приятел сте

Вижте позициите на двете държави

Русия ни сложи в черен списък. САЩ: Приятел сте | StandartNews.com

По едно и също време САЩ ни обявиха за приятел, а Русия ни сложи в черния си списък с неприятелските държави.

От вчера сутринта България е включена в списъка с неприятелските на Русия държави. Това стана ясно от информация, изнесена в предаването "60 минути по горещите следи" на главния руски федерален ТВ канал "Россия 1".

"Що се отнася до приятелите, кои са приятели не знаем, но тази сутрин бе обновен списъкът (с неприятелските държави). Покажете моля на екрана - наложи ни се (на Русия) да впишем сутринта в него и България", заяви водещата, когато бе показан списъкът на Кремъл с неприятелските страни.

България е добавена към вписаните по-рано неприятелски държави: САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия, поясниха от московската медия.

Причината са събитията от последните дни, когато българската прокуратура разкри руска връзка с 4 взрива в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси, станали в последните 10 години и свързани с Емилиян Гебрев.

Дипломат № 1 Екатерина Захариева уведоми вчера русия посланик Елеонора Митрофанова, че помощник-военният аташе на руското посолство в София е обявен за персона нон грата и до 5 май трябва да напусне страната. Митрофанова заяви, че това ще стане. Но малко по-късно Кремъл обяви, че ще има ответни действия.

Българското МВнР обяви още, че България е поискала "правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд".

Москва отговори, че "при постъпване на съответното запитване руските компетентни органи ще го разгледат по установения ред, съгласно действащите двустранни договорености в тази връзка".

В същото време посолството на САЩ и излезе с позиция за България във фесбук страницата на мисията.  Съобщението бе публикувано и в Туитър.

"България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия", гласи позицията на САЩ, обявена днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай