Премиерът представи отчет за първите 100 дни на кабинета

Премиерът представи отчет за първите 100 дни на кабинета | StandartNews.com

София. Основните задачи през първите 100 дни на правителството са били мерки за стабилизация. Това каза в Народното събрание министър-председателят Пламен Орешарски при представяне на отчет за първите 100 дни на кабинета. Постепенно освобождаване на страната от страха е сред реализираното от правителството за първите сто дни, посочи премиерът. "От години насам във всички други европейски страни бяхме свидетели на масови протести срещу фискалното затягане, при това в страни далеч по-богати от нас", каза Орешарски.

В отчета на правителството, наречен "100 мерки за 100 дни", се казва, че "това е най-академичното правителство за последните 20 години – сред министрите има 6 доценти и 4 професори; най-непартийното правителство – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри са жени".

Основните задачи на управлението през първите 100 дни са били провеждане на стабилизационни мерки; коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социално развитие; създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области; формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на целите в диалог с гражданското общество.

Първата реализирана мярка, според отчета, е връщане на нормалността в българската икономика чрез навременно разплащане на държавата с фирмите. Драстично са намалели неизплатените възнаграждения на работници и служители. С 10% намаля междуфирмената задлъжнялост за месец юли. Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата – 13.1 млн. лв. за 2013 г. и 41.2 млн. лв. за 2012 г. Започнало е изплащането на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки.

„Имаме първи отменени концесии. Започнахме системни проверки на борсите за плодове и зеленчуци с цел да защитим местното производство от нерегламентирани търговски практики", заяви Пламен Орешарски.
"Въведохме изискването за оценка на въздействието при приемане на нормативни актове", отбеляза премиерът.

Целият документ в писмена форма е предоставен на народните представители в парламента. Финалните думи на Орешарски бяха посрещнати с аплодисменти от управляващите и викове "Оставка" от страна на парламентарната група на ГЕРБ.

По отчета от трибуната първи се изказа Цветан Цветанов от ГЕРБ. Той коментира постиженията в сектор "Сигурност" като бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи. По думите му, отчетените от кабинета "Орешарски" постижения са присвоени или стари. Цветанов обвини властта, че е продавала държавни обекти за своя сметка.

Второто изказване беше на лидера на втората по численост парламентарна група Коалиция за България - Сергей Станишев. Той обвини ГЕРБ, че е с комунистически идеали и управлява по подобен начин. "Изявлението на Бойко Борисов, че Декларацията за националните приоритети на България е комунистически манифест, потвърждават думите ми от преди, че той е кадрова грешка на БКП. Очевидно мисленето му е останало във времето на "Комунистическия манифест". Като гледам и превъзбудата на ГЕРБ в опита им да яхнат протестите, явно залповете на Аврора отекват в главата на Борисов", заяви Станишев. Червеният лидер отново изтъкна скандалите от управлението на ГЕРБ и защити кабинета "Орешарски" с резюме на отчета, прочетен минути по-рано от министър-председателя.

"Разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ", предупреди от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан, преди да започне изказването си по отчета на кабинета. Той посочи няколко конкретни мерки от документа, които са безспорен факт и няма как ГЕРБ да убедят десетките хиляди семейства, получили увеличените помощи за първокласници и обезщетения за гледане на дете от 1 до 2 г., че това е лъжа.

"Отговорният подход към отчета на правителството трябва да съдържа градивна критика", заяви Волен Сидеров от Атака. Той започна с положителното си впечатление от стоте дни на кабинета, а критиката му беше, че в отчета не се съдържа анализ на предишното управление, "за да знаят хората какво сте заварили". Той постави въпрос към вътрешния министър Цветлин Йовчев относно делата за нерегламентираното подслушване и за кадрите на ГЕРБ в системата на МВР. Той похвали спрените приватизационни процедури за БДЖ, повтори тезата си за "връщането на подземните богатства в български ръце" чрез разваляне на концесиите за добив на ценните метали и други изкопаеми. Волен Сидеров даде за пример на българския парламент и правителство унгарския премиер Виктор Орбан. Призив да сподели какво е заварил от предшествениците си Сидеров отправи и към министъра на финансите Петър Чобанов.

Заседанието премина неспокойно, с множество прекъсвания и реплики от място, депутати и партийни лидери си разменяха лични нападки и председателстващата Мая Манолова неколкократно се наложи да въвежда ред. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай