Правосъдният министър проговори за отстраняването на Гешев

Славов подчерта, че на ход сега е президентът

Правосъдният министър проговори за отстраняването на Гешев | StandartNews.com

Правосъдният министър Атанас Славов коментира отстраняването на Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Край! ВСС реши за Гешев

"Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, досега не е вземано такова. Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото - проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове", коментира министърът след заседанието на Съвета.

Славов подчерта, че на ход сега е президентът. „Той няма срок, в който да издаде указа. Самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в разумен срок”, подчерта правосъдният министър.

Той припомни, че мотивите на Висшия съдебен съвет са ясни, като са представени в рамките на най-дългото заседание на Съвета. „Има достатъчно основания, които да обосноват освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор”, допълни Славов.

Славов посочи, че решението на ВСС не може да бъде обжалвано самостоятелно. „Финалният акт е указът на президента. Указът подлежи на конституционен контрол.  Но практически процедурата за мен е необжалваема”, каза още министърът на правосъдието, цитиран от Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай