Пеевски със сигнал до прокуратурата за незаконен износ на горива

Горивата са произведени от руски петрол в рафинерията на "Лукойл" в Бургас

Пеевски със сигнал до прокуратурата за незаконен износ на горива | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Сигнал до прокуратурата за проверка на “Лукойл” България затова, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол, изпратиха председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Сигналът, адресиран до прокуратурата  и  Държавна агенция „Национална сигурност”, е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико“ на 09.11.2023г

Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийните публикации. Той посочва, че цитираните източници може да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според разследването само между месеците март и юли 2023 г. рафинерията на „Лукойл“ е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Делян Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай