Обсъждат бюджета на здравната каса. Кой отказа да го подкрепи?

Предвиждат се 604,4 млн. лв. повече за разходи и трансфери, общо, в сравнение с 2021 г

Обсъждат бюджета на здравната каса. Кой отказа да го подкрепи? | StandartNews.com

Депутатите обсъждат на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година. В него се предвиждат 604,4 млн. лв. повече за разходи и трансфери, общо, в сравнение с 2021 г. Той е подготвен при действащата задължителна здравноосигурителна вноска от осем на сто. Предвидено е балансирано бюджетно салдо

Според разчетите се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 6 050,7 млн. лв., или с 604,4 млн. лв. повече от 2021 г. Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 5 802,5 млн. лв. или с 697,1 млн. лв. повече от 2021 г.

От здравноосигурителните вноски сe очаква да постъпят 3 760,0 млн. лв. или 433,9 млн. лв. повече от 2021 г., а от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет - 2 043,3 млн. лв., или с 263,2 млн. лв. повече от миналата година.

При приходите от здравноосигурителни вноски са отчетени ефектите от увеличаване от 1 април тази година на размера на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв.; на размера на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3 400 лв. и др.

От неданъчни приходи - глоби, санкции и наказателни лихви за 2022 г. е предвидено да постъпят 23,2 млн. лв., което е с 2,7 млн. лв. повече в сравнение с 2021 г.

Предвидени са трансфери от Министерството на здравеопазването за финансиране на разходите за лекарствени продукти - ваксини и дейности по прилагането им от 6,6 млн. лв. За дейности за здравно неосигурени лица - 8,8 млн. лв.; за лечение на деца до 18-годишна възраст и на лица над 18-годишна възраст - 37,2 млн. лв. За медицински изделия, помощни средства, приспособления за хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване - 38 млн. лв. Общо за 2022 г. са предвидени 106,6 млн. лв. - с 23,2 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.В проектобюджета на Здравната каса са заложени разходи и трансфери от 6 050,7 млн. лв. От тях за текущи разходи се предлагат в размер на 5 871,7 млн. лв., като тази сума е по-голяма с 583,5 млн. лв. от миналата година.

За първична извънболнична медицинска помощ се предвиждат 363,7 млн. лв. или с 95 млн. лв. повече от 2021 г. За специализирана извънболнична медицинска помощ, вкл.за комплексно диспансерно наблюдение - 380,2 млн. лв., или с 95 млн. лв. повече от миналата година. За дентална помощ се предвижда да бъдат заделени 239,7 млн. лв., което е с 24,3 млн. лв. повече от 2021 г.; за медико-диагностична дейност - 207,3 млн. лв., или с 90 млн. лв. повече от 2021 г.

За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и прилагани в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги - 1 510,4 млн. лв., или със 153,4 млн. лв. повече от миналата година.

За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ са предвидени 116 млн. лв.

В бюджета на НЗОК за тази година са предложени разходи за персонал в размер на 56,2 млн. лв., което е с 0,2 млн. лв. повече от миналата година. За издръжката на административните дейности по здравното осигуряване за 2022 г. се предлага да се изразходва сумата 30,6 млн. лв.За 2022 г. плащанията за сметка на средствата от трансфера на Министерството на здравеопазването съгласно закона са в размер 106,6 млн. лв., т.е. с 23,2 млн. лв. повече в сравнение с 2021 г.

За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са предвидени 174 млн. лв. или с 20,9 млн. лв. повече от 2021 г.

"Системата на здравеопазването има огромна необходимост да бъде променена. Притеснява ни, че пропорцията между болнична и доболнична помощ е същата, както предходните години при управлението на ГЕРБ", изтъкна Джевдет Чакъров от ДПС и допълни, че движението няма да подкрепи бюджета на НЗОК за 2022.

"Наблюдаваме нарастването на бюджета през последните години от 800 млн. на 6 млрд лв., но кое се е подобрило във функционирането на здравната система? Пациентите по-доволни ли сме или медицинските екипи са достигнали добро заплащане и да са мотивирани", коментира още Чакъров.

"Това са възможностите, пред които нашата здравна система е изправена", заяви председателят на здравната комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. Той подчерта, че има планове за актуализация на бюджетите в средата на годината. "За нас това е най-правилната, логичната и най-възможната ситуация, в която да подобрим здравеопазването според знанията и възможностите ни. Подкрепяме този бюджет, отворени сме за всякакви предложения, но смятаме, че в рамките на политическото говорене може да се отправят много критики, но това най-правилният и възможен подход", изтъкна депутатът.

"Този бюджет е много е оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Отново за здравеопазването у нас са отделени два пъти по-малко пари от средното в ЕС", изтъкна Елена Гунчева от "Възраждане"."Тя подчерта, че в България продължава да има много здравно неосигурени лица и не вижда предложение за решаването на този проблем.

ДПС и "Възраждане" също така се обявиха за повече пари за дентална помощ, за да могат медиците в тази сфера, които са на първа линия също да получават добавка. "Те непрестанно имат харчове за да си купуват предпазни средства. Много българи имат проблеми със зъбите, много българи са обеззъбени и не могат да си позволят лечение при зъболекар, нито да си закупят протези. Затова предлагам да се увеличат средствата по тази линия и да се увеличат с 6 млн. лева средствата за тотална зъбна протеза", изтъкна още Елена Гунчева.

"Спирането на кражбите и злоупотребите с парите за здравеопазване е най-важното за нас", изтъкна д-р Александър Симидчиев от ДБ, който подчерта, че партията подкрепя бюджета. "Разходите са малко над 6 млрд. лева, което е с около 604 млн. повече от 2021 година. Има стратегическо приоритизиране на доболничната помощ", подчерта Симидчиев.

"280 млн. повече за доболнична помощ с нищо не отговаря на заявката ви за подпомага последното ниво, тоест болницата. За над 6 500 хил. лични лекари се дават допълнително 97 милиона. За университетските болници, които са гръбнака на здравеопазването както за лечение, така и за обучение не са предвидени целеви бюджети", заяви от своя страна бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който по настоящем е депутати от ГЕРБ-СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай