Обрат в позицията на ИТН, на косъм от кабинет. Две уловки

Ето какво се разбраха БСП и хората на Слави Трифонов

Обрат в позицията на ИТН, на косъм от кабинет. Две уловки | StandartNews.com

Обрат в позицията на "Има такъв народ". След консултациите с БСП днес, партията на Слави Трифонов даде знак, че приема всички условия на социалистите и "Продължаваме промяната".ИТН обяви, че няма нищо против кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и замълча за премиер Асен Василев.Две уловки обаче станаха ясни след разговорите. ИТН приема гласуването на процедулни правила за избор на нов шеф на КПНОКПИ, което ще се случи със старта на пленарното заседание в петък.

"Днес ще подкрепим законопроекта за КПКОНПИ на първо гласуване с всички наши забележки. Ще настояваме за обществено обсъждане преди влизането на закона и се надявам другата седмица да се гласува на първо четене", каза зам.-председателят на НС Ива Митева след консултациите с БСП.

"Настояваме за избор на нов председател на КПКОНПИ. Искаме го още от януари, когато Цацаров си подаде оставката", уточни Митева.

Относно кандидатурата на Бойко Рашков, тя обаче заяви: "Ще подкрепим процедурните правила, там има ясно разписани срокове. Надявам се да се избере най-достойният кандидат. Процедурата за това се гласува в НС. Нямаме възражения срещу кандидатурата на Рашков. Но записването на конкретно име противоречи на въпросните правила и ги обезсмисля. Не сме против, но въпросът трябва да се обсъди. Иначе другото значи директно да влизаме и да го избираме".

Ако най-късно в понеделник БСП не отиде при Радев с номиниран премиер, който до една седмица да излъчи правителство, което парламентът да одобри, времето няма да стигне за избирането на нов шеф на КПКОНПИ.

Втората уловка е свързана с името на премиера. Вчера Кирил Петков обяви, че "Продължаваме промяната" държи на Асен Василев. БСП прие. Днес ИТН казаха, че имена не са обсъждали.

Запитан има ли представител на ПП, който ИТН не биха подкрепили за премиер, Тошко Йорданов каза: "Ние за имена на сме разговаряли. Мандатът не е в нас, той е в БСП. Те трябва да говорят с политическите партии и да търсят мнозинство. Ако го намерят и предложат приемлив премиер, явно ще има. Докато няма сложено име на масата, няма какво да говорим. Със сигурност ще има приемливи имена, ще има и неприемливи".

До днес ИТН бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет, в който участват Кирил Петков и Асен Василев или само един от двамата. От своя страна път ПП бяха заявила, че няма да са с един кабинет с ИТН, защото провалили управлението на Кирил Петков, изтегляйки министрите си.

„ИТН нямат конфликт с БСП, които имат нелеката задача да обединят партиите от коалицията. Не е логично Асен Василев и Кирил Петков да бъдат в изпълнителната власт“, обяви пък депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в края на мината седмица.

Той отказа да назове кой би бил най-подходящият кандидат за премиер. "Ние бяхме заслепени, че тези хора са завършили в чужбина, че имат нужното образование, че са подготвени, но шест месеца по-късно се оказа, че са преяли с власт", изтъкна Балабанов.

ИТН не се страхуват от избори и не се опитват да се задържат на власт. Ако не е възможно да продължим заедно, няма нищо по-прекрасно да излезем отново на избори, уточни депутатът.

"Чухме предложението от страна на БСП за програма. То до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което имахме подписано. Започнахме разговорите с програмата, предложена от БСП. По програмата нямаме големи различния, но имаме разминавания. Тя е правена без нас. Внесохме някои наши предложения", допълни Тошко Йорданов.

Разговорът беше много конструктивен. Управленската и законодателната програма се припокрива с нашите виждания и това наистина е коалиционното споразумение, добави Ива Митева на брифинга след преговорите с БСП за съставяне на правителство с третия мандат.

По отношение на антикорупционния закон разговаряхме и се обединихме около това, че това законодателство трябва да се приеме, това явно е очакването на обществото. Затова ние днес ще подкрепим законопроекта на първо гласуване в Комисията по конституционни и правни въпроси, с всички наши забележки и възражения. Ще настояваме обаче да се проведе и обществено обсъждане другата седмица, преди влизането на закона в пленарна зала. Надявам се другата седмица законът да бъде приет на първо гласуване в пленарна зала, посочи Ива Митева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай