Новият кабинет в Скопие започва с визитата на Петков

Призовавам за прекратяване на политическите и етническите разделения и заедно да разгледаме ключовите приоритети, каза премиерът Димитър Ковачевски

Новият кабинет в Скопие започва с визитата на Петков | StandartNews.com

С 62 гласа "за", 46 "против" и без въздържали се в парламента бе избрано новото правителство на Република Северна Македония, което ще бъде оглавено от премиера Димитър Ковачевски. Той ще заеме поста от досегашния министър-председател Зоран Заев. Предаването на властта ще стане в 9.00 часа местно време днес.

Това правителство има легитимност и ще работи до 2024 г., когато ще има избори, дотогава ще работим прозрачно и усърдно, от първия ден, от утре, заяви новият премиер на Северна Македония. "Утре ще обсъдим енергийната криза. Утре ще говоря с българския премиер Кирил Петков на базата на уважение към македонската идентичност и уникалност. Веднага след това ще обсъдим пенсиите и стандарта на гражданите. Имам ясен план за реализацията на програмата с реалистични срокове", каза в края на дебата новият министър-председател Димитър Ковачевски.

„Искрено се надявам, че опозицията ще бъде конструктивна и ще работи с нас винаги, когато това е в интерес на гражданите. Призовавам за прекратяване на политическите и етническите разделения и заедно да разгледаме ключовите приоритети. Необходимо е да се работи повече от всякога“, каза Ковачевски.

В края на краткото си обръщение той заяви: „Вярвам, че ще подготвим страната си за новото време. Пожелавам на всички граждани много здраве, мир и спокойствие в семействата им. Обещавам, че ще направим всичко, за да оправдаем доверието на гражданите. Идва ново време, идва по-добро време, да живеят гражданите, да живее Северна Македония”.

В новото правителство СДСМ и коалицията ще имат 12 министри, ДСИ 6, а „Алтернатива” – трима. Новият кабинет ще има един министър повече – министър без портфейл, който ще бъде от квотата на „Алтернатива”.

Предложеният от Ковачевски кабинет включва следните министри:

Вицепремиер за борба срещу корупцията – Славица Гърковска

Вицепремиер за икономическите въпроси – Фатмир Битичи

Вицепремиер за европейските въпроси – Боян Маричич

Министър за политическата система и отношенията между общностите - Артан Груби

Министър на отбраната – Славянка Петровска

Министър на външните работи – Буяр Османи

Министър на вътрешните работи – Оливер Спасовски

Министър на правосъдието – проф. д-р Никола Тупанчевски

Министър на финансите – Фатмир Бесими

Министър на икономиката – Крешник Бектеши

Министър за земеделието – Люпчо Николовски

Министър на труда и социалната политика – Йована Тренчевска

Министър на културата – Бисера Костадиновска-Стойчевска

Министър на транспорта и комуникациите - Благой Бочварски

Министър на здравеопазването – Беким Сали

Министър на образованието и науката – Йетон Шакири

Министър на информационното общество и администрацията – Адмирим Алити

Министър на околната среда и пространственото планиране – Насер Нуредини

Министър на местното самоуправление – Горан Милевски

Министър без ресор, отговарящ за диаспората – Джемаил Чупи

Припомняме, че след катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври премиерът на РС Македони и лидер на СДСМ Зоран Заев обяви, че ще се оттегли не само от лидерския пост в управляващия Социалдемократически съюз, но и от поста на министър-председател. На 12-ти декември досегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски бе избран за председател на СДСМ. На 22 декември Зоран Заев изпрати оставката си като премиер на председателя на парламента Талат Джафери, а на няколко дни по-късно, на 29 декември, президентът Стево Пендаровски връчи мандат на Димитър Ковачевски за съставяне на правителството. В новия коалиционен кабинет се включи още една албанска формация - "Алтернатива" на Африм Гаши.

Основен приоритет на правителството ще бъде справянето с енергийната криза в страната, която е европейска енергийна криза и се усеща и в РС Македония. Вторият приоритет е запазване на стандарта на живот на гражданите и на компаниите в светлината на икономическата криза, която е следствие от енергийната криза. На трето място е изпълнението на целите по отношение на големите инфраструктурни проекти, одобрени от бюджета за 2022 г., както и от законовите решения, одобрени през декември от парламента1 пише "Марица".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай