Нови 2 сигнала за нарушения до ЦИК и 6 в РИК-Пловдив, -Бургас и -Русе

Нови 2 сигнала за нарушения до ЦИК и 6 в РИК-Пловдив, -Бургас и -Русе  | StandartNews.com

Наблюдателски организации към ЦИК депозираха 6 сигнала за нарушение на Изборния кодекс в рамките на изборния ден. Сигналите са към РИК-Пловдив, РИК-Бургас и РИК-Русе.

Изпратени са и два сигнала до Централната избирателна комисия за нарушения на изборния процес. Първият сигнал е от София, където в 73-то СОУ наблюдател е станал свидетел на нарушение на Изборния кодекс, при което избирателят е бил допуснат до гласуване, без да му бъдат снети личните данни. Вторият сигнал на МБЧИ до ЦИК е от Русе, където от СИК не са допуснали регистриран наблюдател да присъства в секционната комисия.

Съобщава се, че в Пловдив е имало закъснение при откриване на изборната секция. Въпреки че по разпоредбите на Изборния кодекс изборният ден трябва да започне в 06:00 ч., секция в Пловдив е била открита едва към 06:50. На друго място в града под тепетата удостоверението за регистрация на наблюдател е било иззето от членовете на Секционната избирателна комисия и не е било върнато на наблюдателя, въпреки категоричното задължение по Кодекс.

В секция в Русе избирател е бил върнат от секционната комисия, въпреки че е искал да упражни правото си на глас в 06:10 ч. От СИК са му казали, че изборният ден започва в 07:00 ч. и са го изпратили да си ходи. Изборният ден е започнал в същата секция със закъснение, но не в 07:00 ч., а в 06:20 ч. По този начин на избирателя му е отказано правото да гласува. В съседна секция отново в Русе има случаи на наблюдатели и застъпници без обозначителни знаци.

В Бургас в секционна комисия в СОУ „К. Петканов" са се случили серия от нарушения. Има сигнали, че никой от присъстващите в секцията няма обозначителни знаци. Освен това в секцията е допуснато нарушение на изборния кодекс, като избирател е показал начина си на гласуване и въпреки сигнала на нашия наблюдател, членовете на СИК са решили да признаят гласа на избирателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай