Обрат в Газа! Хамас с неочакван ход към Израел

Ще има ли пробив по време на преговорите в Египет

Обрат в Газа! Хамас с неочакван ход към Израел | StandartNews.com

С неочакван ход изненада „Хамас” и Израел, и целия свят. Палестинското движение е готово да се съгласи с изпълнението на първата фаза от предложеното споразумение за уреждане на конфликта с Израел, дори без гаранции за постоянно прекратяване на огъня. Това съобщава The Times of Israel, като се позовавайки на свои източници, предаде БЛИЦ.

"За първи път "Хамас" показа готовността си да се съгласи да започне първата фаза без гаранции за окончателния край на военните действия", се казва в публикацията.

Припомняме, че преговорите между Израел и "Хамас" се провеждат в събота в Кайро. Египет и Катар действат като посредници.

Според съобщения в арабските медии на преговорите в Кайро е обсъдено споразумението за прекратяване на огъня, предложено от Египет, то е постепенно.

Очаква се първата фаза да продължи до 40 дни и да види освобождаването на най-малко 33 от 128-те заложници, държани в Ивицата Газа в замяна на палестински заложници. Освен това първият етап включва изтеглянето на Израелските сили от някои части на анклава.

Близкоизточните медии, позовавайки се на източници, пишат, че страните са близо до сключване на споразумение, Хамас ще отговори на египетските предложения "в следващите часове".

Освен това палестинските медии, позовавайки се на източници, съобщават, че американските посредници на преговорите са обещали, че Израел ще изтегли напълно военните от Газа по време на изпълнението на третия и последен етап от споразумението.

Така, ако се приложи, това ще доведе до края на военните действия. В същото време израелската страна все още не е обявила готовността си да завърши операцията в Газа.

The Times of Israel подчертава, че ако Израел получи гаранции, групировката „Хамас” е готова да се съгласи напълно с предлаганата в момента сделка.

По-рано в събота изданието, позовавайки се на израелски източник, запознат с хода на преговорите, съобщи, че израелските власти не възнамеряват да се съгласят на окончателно прекратяване на военната операция в Газа в замяна на освобождаване на заложници, държани от палестинци.

Той обясни, че дори да може да се сключи временно примирие, Израел няма да се откаже от плановете си за военна операция в град Рафах.

На свой ред "Хамас" настоява за необходимостта от прекратяване на израелската операция.

"Основният проблем е, че се нуждаем от мащабно примирие. Необходимо е и пълно изтегляне на израелските сили от Газа", каза високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамдан пред "Ал Джазира".

Според него делегацията на "Хамас" на преговорите също настоява Израел, като част от споразуменията за прекратяване на огъня, да се откаже от плановете за операцията в Рафах.

Египет се опита да посредничи между двете страни на фона на нарастващото международно безпокойство от растящия брой на жертвите в Газа. Египет поднови натиска за съживяване на преговорите в средата на месец март.

На 18 април Катар съобщи, че "преоценява" посредничеството си между Израел и "Хамас", заради опасения от подкопаване на ролята на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
3 Коментара
HoHo
преди 1 седмица

Много важно е уточнението, че Хамас се съгласява( предлага) споразумение.....след,като Израел заяви, че ще влезе в Рафа, с цената на всичко ! Иначе казано....Хамас нямат избор и тупат топката...

Откажи
Иванов
преди 1 седмица

За съжаление в последните месеци Израел показа най-гадното лице на фашизма, от което евреите пострадаха в Втората Световна война. Опасявам се, че много хора по Света ще започнат да разбират Хитлер.

Откажи
Иванов
преди 1 седмица

"Целият свят ненавижда евреите и ги търпи само когато са богати." - цитат от Марк Твен - "Писма от земята" - писмо второ

Откажи