Найденов: Няма да позволим обезщетението в армията да падне от 20 на осем заплати

Найденов: Няма да позволим обезщетението в армията да падне от 20 на осем заплати | StandartNews.com

Варна. „В последните дни военни ни питат вярно ли е, че обезщетението при пенсиониране ще бъде намалено от 20 заплати на осем. Няма да позволим това да се случи, няма да позволим да бъдат отменени и условията за пенсиониране, които въведохме в нашия мандат в министерството на отбраната". Това заяви на среща с членове на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса във Варна, водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Участие в срещата взеха и кандидатите за народни представители Борислав Гуцанов и вицеадмирал от резерва Петър Петров.

Найденов припомни, че ангажиментите, поети по време на предизборната кампания през май 2013 г. са изпълнени. Възстановена е дирекцията „Социална политика" в Министерството на отбраната, върнати са старите условия за пенсиониране на военнослужещите, увеличени са парите за храна и облекло, регламентирани са обезщетенията за съпругите на военнослужещите, внесени са промени в закона за военноинвалидите, с което се разширяват правата им. „Това се реални стъпки за повишаване на авторитета на военната професия, което беше наша цел. И дадоха резултат. Кандидатите за армията вече са повече. Дайте ни шанс да довършим започнатото", каза Найденов. И добави: „Никога не си бях представял, че ще заваря министерството и армията, в състоянието, в което ги поех през май месец миналата година. Проблемът не е само в оръжейни системи, а в това, че не са били поддържани, проявено е пълно безхаберие. От леталната техника изправни бяха само 22 процента.

Борислав Гуцанов припомни, че военният завод „Терем", който беше включен в списъка за приватизация, не само беше изваден оттам, но и вече има осигурени поръчки и работа до 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай