НАТО: България е пример за ползите от членството в алианса

НАТО: България е пример за ползите от членството в алианса | StandartNews.com

София. България е прекрасен пример за ползите от членството в НАТО. Това каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в приветствието си по време на двудневна конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, която ще се проведе до 19 юни в София.

Той подчерта, че НАТО е силно днес заради способността да се адаптира към променящата се среда и да отговаря на предизвикателствата на променящия се глобален свят.

Подкрепяме отворената политика на НАТО, категоричен бе генерал Симеонов, като допълни, че националната ни отбранителна политика е фокусирана върху военното сътрудничество.

Конференцията се провежда в годината, в която България отбелязва 10 години от присъединяването си към Алианса, припомни той.

На нея са поканени 69 делегации и се очаква да вземат участие около 300 представители на държавите-членки на НАТО и държавите-партньори по инициативите: „Партньорство за мир", „Средиземноморски диалог", „Истанбулска инициатива за сътрудничество" и „Партньори около света". Ще участват и представители на командвания и структури на НАТО.

Целта на конференцията е да бъдат разгледани актуални стратегически въпроси за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството, както и новите комплексни предизвикателства за сигурността в глобален мащаб.

Генерал Жан пол Паломерос, върховен главнокомандващ на съюзното командване по трансформацията на НАТО, в изказването си пред участниците в конференцията цитира думите на Апостола на свободата Васил Левски: „Ако спечеля, печели цял народ" и го представи като водач на националното освободително движение на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай