Леви и десни пренесоха битките си в Брюксел

Да превърнеш желанието на хиляди българи за демокрация и справедливост в агресия и война с яйца е предателство към онези, които започнаха протеста

Леви и десни пренесоха битките си в Брюксел | StandartNews.com
  • Абсурдно е хората у нас да предпочетат политик, защото е по-мил на Европа, казва политологът доц. Татяна Буруджиева в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Да превърнеш желанието на хиляди българи за демокрация и справедливост в агресия и война с яйца е предателство към онези, които започнаха протеста

 

  • Не очаквам предсрочни избори
  • Онези, които не могат да спечелят сами битките си, търсят подкрепа от Европа
  • Цветанов в момента е в парламента - ПГ на ГЕРБ е създадена от него
  • Партията на Слави ще има успех, ако е лично представена от него

- Доц. Буруджиева, как ще коментирате дебата за България в Европарламента и факта, че двама български евродепутати Радан Кънев и Елена Йончева подготвиха резолюция срещу страната си?
- Вие сами казвате "двама български евродепутати", а не "десни", "леви". В ЕП парламентарните групи са по принадлежност към определено партийно семейство, но какво искат българите се изразява от всички наши евродепутати. Т.е. в случая трябва да коментираме дали са представени и защитени националните интереси. В случая, според мен, тези двама евродепутати представляват по-скоро партийните си интереси, интересите на България се изразяват от българските граждани на изборите.
- Защо вътрешно-политическите битки у нас бяха пренесени в Европейския парламент? Кой печели от това?
- Вижте, членството в ЕС е като да те пуснат на европейската магистрала - как ще се движиш по нея, до колко ще успееш да се възползваш, накъде ще вървиш и кога ще стигнеш целта си - това зависи от самите нас. Вътрешнопартийните битки не случайно се наричат вътрешно партийни. Дори междупартийните не би следвало да интересуват Европейския парламент.
Ще видим на предстоящите избори кой ще спечели. Но от сега мога да кажа, че онези, които не могат да спечелят собствените си битки сами, търсят този тип подкрепа. Това беше характерно за периода преди влизането ни в ЕС, когато подкрепата или критиката от Европа служеше за легитимация на вътрешнополитически позиции чрез одобрение/отхвърляне на външнополитическа ориентация. Днес, след като сме страна-членка на ЕС, т.е. имаме като държава легитимността на демокрацията, би следвало проблемите да ги решаваме по демократичен ред - на избори. Критиката или одобрението на ЕП и на ЕК са, както се казва, "за сведение".
- Резолюцията за България отново предвижда властите у нас да предприемат стъпки за ратифицирането на отхвърлената от съда спорната Истанбулска конвенция. Защо тази разделителна линия отново излезе на дневен ред?
- Всеки, който познава ЕС и работата на ЕП знае, че когато привличаш политиците от тази парламентарна група, за да придвижат искането ти за дебат, това е неизбежно. Защото в нея са представени партии, за които проблемите, поставени в Истанбулската конвенция са от решаваща важност. Нека го кажа още по-ясно - щом искаш помощ и подкрепа от афроамериканец, естествено е той да постави условието да не заставаш на позициите на расизма. Сигурна съм, че нашите евродепутати отлично са знаели какви ценности и позиции изповядват хората в тази парламентарна група. И какво ще поискат за своята подкрепа. Всъщност те са прави за себе си - за тях демокрацията означава равни права за всеки и защита на такова равенство. И, щом се прави дебат за демокрацията в България, то е естествено те да искат от България да покаже принадлежност към ценности, към които те се борят всеки да се присъедини и които те смятат, че изразяват демократичността.
- В резолюцията се говори и за признаване на македонско малцинство в България. Каква е оценката Ви за това и защо тази чувствителна тема се поставя в Европа сега?
- Когато евродепутати повдигат дебат за България, не бива да се изненадват - и те, и ние, че това отваря възможност да се поставят всякакви въпроси. Пак казвам - как ще се придвижваме по европейската магистрала решаваме ние българите, защото само ние носим отговорност за собственото си развитие и държава. В този смисъл, критиката на Европа срещу корупцията в България е позиция. Какво ще направим ние с тази позиция е въпрос за дебат и действия вътре в България. Според мен, абсолютно невъзможно е България да признае македонско малцинство. Самото включване на подобни теми дава възможност резолюцията да бъде приета крайно противоречиво от българското общество.
- Виждате ли опит изборите у нас да бъдат предрешени чрез провокиране на натиск от Европа в определена посока?
- Изборите не могат да бъдат решени отвън. Натиск от Европа има по отношение на политики и политически действия, защото сериозна част от тях се финансират с пари от ЕС. Логично е и Европа да се интересува от това какво ще е правителството в България, защото това изразява повече възможности и гласове за една или друга парламентарна група в ЕП и повече или по-малко подкрепа за определен тип политики в ЕК. В този смисъл, изборите в България и резултатите от тях са важни за Европа, но опитът да бъдат накарани българските избиратели да предпочетат един или друг политик, защото е по-мил и драг на Европа, според мен, е абсурден.
- Част от протестиращите замеряха с яйца колегата ви доц. Стойчо Стойчев. До какво ще доведе т.нар. яйчена революция у нас?
- До това, което показват социологическите данни - няма повишаване на активността на гражданите за участие в изборите. Няма как да постигнеш повече демокрация и по-силно гражданско общество като си нетърпим към различното мнение и като искаш да затвориш устата на всеки, който не мисли и не говори като теб.
- Каква е оценката Ви за протестите, които продължават вече близо 90 дни?
- Да превърнеш желанието на хиляди българи за демокрация и справедливост, за промяна в съдебната система и начина на управление на страната, в агресия към анализатори и към сградите на политически партии и институции, в агресия към журналисти - това за мен е предателство към онези, които започнаха протеста. Защото това е акт на противопоставяне на едни българи на други. Да застанеш срещу хора, които подкрепят и гласуват за другите партии, да се чудиш всеки ден срещу кого да си, кого да замериш с яйца, срещу кого да викаш и кого да обиждаш - това, според вас как да го оценим?!
- Отровното трио се нарекоха бащи на гражданското общество у нас. Триото ли е лицето на обществената съвет?
- По въпроса за бащинството не мога да се произнасям. Но по въпроса за майчинството ще кажа, че гражданското общество съществува много преди декларациите за бащинство. Както и с великите народни въстания, тук сме изправени пред технологии на създаване на смисъл и придаване на значения. Мисля, обаче, че посоката трябва да е точно обратната. Сега се декларира величие на събитието, което трябва да създаде величие на личностите. А съвременната комуникационна култура търси първо силни личности, за да се убеди в силата на каузите.  Това е ефекта от дълготрайното налагане на практиката - "лице наЕ/някаква марка/"
- На политическата сцена се появи нов играч - Цветан Цветанов. Виждате ли партията му в парламента?
- По-скоро в момента е в парламента, защото групата на ГЕРБ в голяма степен е предложена и създадена от Цветанов. Нито съществуващата в България практика, нито настоящата политическа ситуация, според мен, са благоприятни за Цветанов и неговия проект. Всеки, който излиза или го изхвърлят от една партия и се опита да създаде своя партия тръгва към избирателите на бившата си партия. И това неизбежно води до неуспех. Т.е. убеждението, че си достатъчно значим и незаменим, обикновено не носи резултат. Другият фактор - партията ти търпи загуби и електоралната подкрепа към нея намалява, следователно разочарованите от нея ще отидат в новия политически проект, също не сработва веднага. Така че, на тези избори не виждам - към този момент, сериозна възможност партията на Цветанов да влезе в парламента.
- Две социологически проучвания изкараха партията на Слави Трифонов на трето място, а него самия - първи по рейтинг сред партийните лидери. Какъв е коментарът Ви - политическа мода или реална нова вълна е Слави?
- В политиката няма празни полета. При липса на сериозни политически предложения, при липсата на ярка политическа алтернатива, избирателите търсят такава. Партията на Слави Трифонов изглежда най-разпознаваемо различна. При това не от сега. От години социолозите измерват възможността тази партия да получи електорална подкрепа. И тя винаги е била достатъчна, за да влезе в парламента и дори да е сериозно представена. Точно какво място ще има в парламента аз не мога да преценя, но сигурното е, че ще е част от него. По-интересни са данните от рейтинга. Те ясно показват, че партията ще има успех тогава, когато е лично представена от г-н Трифонов, тъй като именно неговата личност е определяща за партийния проект. Това е феномен, характерен за функционирането на всяка лидерска партия, който показва, че успехът на такива партии зависи от ангажирането в политиката на нейния лидер.
- Очаквате ли оставка на правителството и предсрочни избори?
- Не.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай