Кючюк: Време е да градим мостове, не стени

Крайно време е да гледаме на ЕС не като на нещо чуждо

Кючюк: Време е да градим мостове, не стени | StandartNews.com

 

„Крайно време е да започнем да гледаме на ЕС не като на нещо чуждо, а като част от вътрешната ни политика. Ние имаме огромната отговорност не само в този ден, но и в други - всеки ден да европеизираме българския политически дебат“. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в Деня на Европа.

Според него, Европа ако иска да бъде адекватна на новата геополитическа реалност, трябва да направи ключови трансформации. Евродепутатът допълни, че точно днес започва една от тях - конференцията за бъдещето на Европа. Тя трябва да покаже начина, по който Европа трябва да изглежда през следващите десетилетия.

Илхан Кючюк уточни, че този разговор не е между политици, а е разговор между граждани и политици. Гражданите ще бъдат водещи.

"По никакъв начин не съм съгласен с идеята, че те ще променят дневния ред на Европа, те са част от Европа и трябва да дават посоката на Европа. Коронакризата само потвърди тази констатация от 2019 година, а именно, че Европа трябва да бъде променена по начин, по който да отговаря на очакванията на своите собствени граждани, за да може да бъде геополитически играч", категоричен беше Кючюк.

По думите му платформата е уникалното допитване по своя характер на дигитална демокрация. Всеки европейски гражданин може да се включи. Платформата не ограничава и хората извън ЕС, например от Западните Балкани, защото те имат своето място в Конференцията за бъдещето на Европа, смята евродепутатът.

 "Ако този механизъм не бъде институционализиран, ние рискуваме да дадем възможност на гражданите само да водят един разговор в рамките на платформата, без това да води до ясна посока", уточни Илхан Кючюк.

Според него две теми задължително трябва да се засегнат на днешната Конференция - начинът на вземане на решения по отношение на външната политика с единно мнение по ключови въпроси и дали Европа може да има обща политика по здравеопазване. „И тук е големият дебат къде България може да бъде позиционирана. От една страна за скептичните държави – скандинадските, които казват, че имат добрата система на здравеопазване. От друга страна е позицията на тези държави, сред които би трябвало да бъде и България – в които да се иска повече Европа“, заяви евродепутат.

„С огромно огорчение видях, че България заедно с т.нар. спестовни страни е подписала един документ във връзка с вече отминалото събитие в Порто (Съветът на лидерите на страните, членки на ЕС, в което участва и премиера в оставка Бойко Борисов), в което е заявило, че трябва да има по-малко Европа, когато говорим за социална политика.  За нас е по-добре да има повече Европа, когато тя участва със своите програми и инициативи“, каза Кючюк.

„Още от първия ден на кабинета Борисов 3, ДПС ясно каза, че воделът е грешен, а по време на цялата предизборна кампания казвахме, че трябва да бъде рестартирана държавността, защото когато няма диалог, няма и политическа комуникация“, каза Кючюк по повод изказванията на земеделския производител Илчовски пред парламентарната комисия по ревизия на управлението. „Трябва да има свобода на бизнеса, трябва да има възможност за всеки предприемач да реализира своите идеи, това обаче трябва да се случва през законите, през Конституцията, през правовия ред. Има достатъчно и български, и европейски механизми как се изразходва европейския ресурс“, каза Кючюк.

„Промените в съдебнатата система трябва да бъдат направени много внимателно. Искането за закриването на спецсъда е прибързано, той си има своето място, но всяко рязко движение налива масло в тезата на критиците, че България няма място в Шенген. Сега чакаме ЕС съюз да се прознесе и вероятно това ще се случи“, каза Кючюк.

„Ще проведем кампанията, както и досега, но и ще се обърнем с нови инструменти към гражданите, за да получим и повече доверие. Очакваме повече гласове не само от Турция, но и от Великобритания, и от Америка“, добави той. „Трябва да погледнем към българските общности по нов начин, защото е в интерес на държавата те да бъдат приобщени, включително в Турция да се изучава българския език“, казва Кючюк. „В Европа се управлява от коалиции не от аритметични мнозинства, а по програми“.

Той обобщи резултатите от изборите на 4 април и очакванията за 11 юли така: Моделът на ГЕРБ е вреден, това беше първия разказ за случилото се. А сега следва втория разказ - политиците дали ще съумеят да създават не червени лини, а да търсят кои са сближаващите  моменти относно програмите си.

„Два мита имаше за ДПС – задкулисно управлява целия политически процес и това, че може да променя нагласи във всеки момент. Видя се, че те рухнаха. Старите политически субекти се срутиха, резултатите го показаха - И ГЕРБ, и БСП. Новите политически сили обаче нямаха възможност да съставят правителство. Според ДПС трябва да бъде потърсен полически диалог на база програми, в протичвен българия ще пропусне огромни възможности, няма да участва пълноценно в европейския дебат. Не да създаваме стени, а мостове, на базата на правителство, което да даде спокойствие на бизнеса, на гражданите“, каза още евродепутът Илхан Кючюк.

                 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай