Кои са новите министри в кабинета

Има четири оставки и една рокада

Кои са новите министри в кабинета | StandartNews.com

Както вече е известно, премиерът Бойко Борисов обяви промените в състава на кабинета - 4 оставки и една рокада, след проведения тази сутрин Коалиционен съвет на управляващите в Министерския съвет

Всъщност кои са новите министри.

Кирил Ананиев - номиниран за министър на финансите

След почти тригодишна пауза Кирил Ананиев се завръща във финансовото министерство. Започва работа във ведомството през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Извън финансовото министерство е работил само в два периода - от 2009 до 2014 г. и от 2017 г. до 2020 г. Зам.-министър е по разходната част на бюджета в 6 правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в две от правителствата на ГЕРБ.

Ананиев и известен с това, че не обича конфликтите и разбира от работата си. Успява дори при всичките течове от бюджета да го "върже" и формира малък дефицит, разказват запознати.

Проф. Костадин Ангелов - номиниран за министър на здравеопазването

Директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов завършва Медицинския университет в София през 2004-а. Започва работа в спешното отделение на столичната болница "Света Анна" като хирург. През 2006-а се мести в клиниката по хирургия на Александровска болница. А от 2013-а е изпълнителен директор на лечебното заведение.

От 2015-а година е магистър по финанси. Тази година стана професор. Асоцииран член е на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Именно Александровска болница е едно от лечебните заведения, които приемаха болни с COVID-19 в София. Известен е сред колегите си като професионалист, който избягва конфликтите.

Христо Терзийски - номиниран за министър на вътрешните работи

Роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в Технически университет в София. Влиза в системата на МВР през 1996 г. с назначение на офицерска длъжност в сектор "Криминална полиция" в 6 РУ-СДВР.

По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности: Оперативен работник в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Оперативен работник в сектор "Наркотици" - СДВР; Началник на група в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Началник на сектор "Наркотици" - СДВР; Зам.-началник отдел "Криминална полиция" - СДВР.

През септември 2009 г. става заместник-директор на СДВР. На 24 февруари 2015-а е назначен на длъжност директор на Главна дирекция "Национална полиция".

С министъра в оставка Младен Маринов е работил повече от 20 години. Десет години работят на едно и също ниво, а следващите десет - два пъти Христо Терзийски е шеф на Младен Маринов и два пъти Маринов е шеф на Христо Терзийски. В системата на МВР е известен като човек, който си разбира от работата, професионалист от кариерата.

Лъчезар Борисов - номиниран за министър на икономиката

Настоящият заместник-министър на икономиката в кабинета "Борисов 3" е бил на този пост и в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Той е роден през 1978 г. в Самоков. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до 2015 г. е бил началник на различни отдели във ведомството. Преди това е бил консултант в транспортното министерство, в това число и по даването на концесия на летищата във Варна и Бургас.

През 2001 и 2002 г., още като студент, Лъчезар Борисов е работил като бизнес анализатор във в. "168 часа". Работил е и като анализатор в Института за икономическа политика. Член е на управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Марияна Николова - номинирана за министър на туризма

Вицепремиер от квотата на НФСБ Марияна Николова пое и поста министър на туризма. Тя първи път ще работи в това ведомство. Кариерата й в третото правителство на Бойко Борисов започна като началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. След като той е свален от поста след протести през ноември 2018 г. тя заема стола му като вицепремиер. Ресорът й е икономическа и демографска политика.

Родена е в Ботевград. По образование е юрист. Завършила е право в Нов български университет, притежава и магистърски степени по "Публична администрация и административни практики" и "Право на Европейския съюз" от СУ "Свети Климент Охридски", както и магистратура по "Стопанско управление" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай