Каракачанов: С. Македония да отговаря за поруганите бг гробове

Българският външен министър да поиска обяснение от македонския посланик, заяви лидерът на ВМРО

Каракачанов: С. Македония да отговаря за поруганите бг гробове | StandartNews.com

Българският външен министър Светлан Стоев да поиска обяснение от изпълняващия длъжността посланик на Република Северна Македония относно информацията, че костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови гробища заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци.

С такава остра позиция излезе лидерът на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов във „Фейсбук“.

Тази гавра с паметта на българските воини от страна на Северна Македония е поредният грозен, античовешки, антибългарски акт. Това безобразие отново показва, че РСМ няма никакво намерение да прекрати действията, насочени срещу България и всичко българско! Стигнаха до там, че да разриват и изхвърлят кости на български войници, дали живота са за освобождението на хората по тези земи. А за тези хора няма никакъв спор какви са – били са българи, категоричен е Каракачанов.

Грозното поругаване на български гробове само потвърждава тезата на ВМРО, защитавана години наред, че с антибългарския рецидивизъм на Скопие не може и не трябва да се правят компромиси.

Лидерът на ВМРО призовава още българското външно министерство не само да привика македонския посланик за обяснение, но и да прати нота да всички посланици на европейски страни в София и особено до тези държави, които се опитват да ни притискат за промяна на позицията на България по отношение на еврочленството на РСМ.

Държава, която не спазва официално подписани документи, какъвто е Договорът за приятелство, и не зачита елементарни, общочовешки, християнски ценности и която потъпква правата на българските граждани на своя територия, няма място в ЕС, завършва Красимир Каракачанов.

Припомняме, че вчера евродепутат и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки сезира за случая Европейската комисия и Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай