Кабинетът "Петков" - 1001 преживявания

100 дни адреналин в коалицията

Кабинетът "Петков" - 1001 преживявания | StandartNews.com
  • 100 дни адреналин в коалицията

Една дестинация - 100 преживявания. Така прясно положилият клетва на 13 декември 2021 г. премиер Кирил Петков описа българската мечта за туризъм. 100 дни по-късно тя бе реализирана. Но дестинацията се оказа Министерски съвет, а преживяванията - не по-малко от 1001, като тепърва ще става ясно дали са по Шехерезада или по Севделина Арнаудова.  

Управленският мандат за Кирил Петков и дясната му ръка Асен Василев започна приключенски - КЕВР ги изненада още в първия ден с шоков скок на тока и газа. И продължи експремно с гневни колони пред бензиностанциите и смърт на опашката за олио.

Зеленият сертификат като пропуск на Министерски съвет и парламента роди искри в коалицията. А въвеждането му за целокупния народ осигури първия протест на жълтите павета.  

Премиерската визита в Северна Македония започна с братска прегръдка и завърши с балканска разпра за орязана снимка.

Коледната усмивка на Кирил Петков замръзна на Шипка под канонадата от снежни топки.

А замисленият като подарък за стотния ден на правителството арест на Борисов приключи с освобождаване след 24 часа, дубайски лайф на Васил Божков и бунт чак в ЕНП.

Прокуратурата не повдигна обвинение срещу бившия премиер, но подгони Асен Василев за тормоз над фирми. Лаура Кьовеши не каза вярва ли на Иван Гешев, затова пък Надежда Йорданова направо прокара във ВСС процедурата по смяната му.

Войната в Украйна допълнително рикошира в управляващата коалиция. Тътенът на бомбите в Украйна взе главата на Стефан Янев и постла пътя на новата му партия. Четирите формации във властта отвориха фронтове - за МиГ-ове и ПВО за Украйна, форсмажора, горските и дори шефа на БНБ.

Първите сто дни рязко вдигнаха управленския адреналин, превръщайки властта в сървайвър. По всичко личи обаче, че заложените мини ще осигуряват и през лятото горещи емоции на министрите.

 

Проактивната

Вицепремиерът Корнелия Нинова еднакво добре тъче на два стана. За по-малко от 100 дни разчисти вътрешната опозиция в БСП, където си остана лидер. И се зае да бори спекулантите в държавата. Първо сложи електронно табло с отчет на цените пред ведомството си, после тръгна да вади олиото от складовете и респектира търговците, че 5 лв.  за литър е спекула. Спечели народната любов, подгонвайки ЧСИ-ата, но стресна партньорите си с форсмажор. Освен това играе ролята на геополитически балансьор. БСП не подкрепи санкциите срещу Русия, а Нинова се опълчи най-яростно на военната помощ за Украйна. Само дето й се наложи да обяснява защо наше оръжие е открито в Украйна, след като страната ни не е изнасяла официално.

Работливият

Вицепремиерът Гроздан Караджов стана първият министър, който отиде в 5,30 ч. сутринта да успокоява протестиращите на пътя хора от село Обручище край Гълъбово, обещавайки им спешен ремонт. Няма ден, в който Караджов да не потушава наследен от ГЕРБ пътен пожар - от  "Хемус" до "Струма". На главата му са още тунелът под Шипка, калпави мостове и куп пътища, които трябва да довърши. За капак трябва да се оправи и с ТОЛ системата, за която прокуратурата започна разследване за изхарчени от шефовете й милиони. 

 

Амбициозният

Транспортният министър Николай Събев е от малкото хора, за които може да се каже, че влизат в политиката наистина богати.От данъчната декларация на основателя на куриерската фирма "Еконт" става ясно, че притежава милиони на влог, над 20 имота, сред които луксозни къщи в Испания, а голяма страст са му мотоциклетите - има общо 14. Именно завидното материално състояние на транспортния шеф беше аргумент за премиера Кирил Петков да афишира, че няма как такъв човек да се изкуши да отклонява средства от ремонт на пътища, например.Самият Събев демонстрира широк размах още в първите си дни като министър, афиширайки мащабни амбиции - изграждане на четири моста над Дунав и три тунела под Стара планина. Министърът бе на борда на първия полет от възобновената авиолиния между София и Скопие. Особено смели обаче са заявките му за БДЖ - мръсните и бавни влакове да станат бързи, чисти, с високоскоростен интернет и да посрещат пътнците с чаша вино.Нямаше как Събев да заяви подобни амбиции за другата застинала в соца структура - Български пощи. Те бяха извадени от ресора му, за да се предотвратят съмненията за конфликт на интереси, тъй като куриерската му фирма се явява конкурент на пощите.  

Зеленият

За първи път с вицепремиера Борислав Сандов българите разбраха, че работата на екологичния министър не е само да изпуска преливащи напролет язовири. Сандов осигури 750 милиона на общините, за да се борят с мръсния въздух. Националната му програма за засаждане на 100 милиона дървета до 2030 г. вече започна. Министърът лично отиде с инспектори, за да махне багерите от Мелнишките пирамиди. И спаси уникалната пещера Башовишки печ, включвайки я в защитена зона.

Охуленият

Всички питат за Бойко Рашков. МВР-шефът 100 дни е най-търсеният и най-охулваният човек в държавата. Чакат от него отговори за спекулата, за ареста на Борисов, за заплатите на полицаите, обвиненията на прокуратурата, че даже и за новата партия на Янев. Вместо да отговори на зададените от ДПС 101 въпроса за полицейския тормоз по изборите, той си поиска още правомощия - полицаите да образуват производства наравно с прокурорите.

Универсалният

Има ли проблем в кабинета, всички тичат при министър Даниел Лорер. За да закърпи дупките в икономиката и да осигури трансформация и растеж, министърът на иновациите тръгна с банкерите от ББР на роуд шоу по градовете, представяйки на бизнеса новите програми за финансиране. Направи го още преди дори да има своя министерска сграда. Лорер пое на ръчно управление привличането на инвестиции, доказвайки, че това е възможно да се случи дори в най-големите кризи. Зае се с олиото и с цената на искри в коалицията отмени форсмажора на Нинова.

 

Минираният

Нито миг покой няма от първия си ден във властта енергийният министър Александър Николов. Още на входа на ведомството КЕВР го посрещна с нови цени на тока и газа, които той ловко овладя за битовите потребители. После обаче трябваше да гаси големия пожар при бизнеса, който изнемогва от главоломните цени на свободния пазар. Преди дни Николов вдигна тавана на държавната компенсация за фирмите от 250 на 300 лв. Общо изплатената помощ е над 4 милиарда. В момента Николов се бори с другия горещ картоф - газа.     

Загадъчната

Министър на мигрантитe или премиер в сянка с неясен ресор. Така определят вицепремиера Калина Константинова в коридорите на властта. "Рядко в историята е имало по-неблагоприятна обстановка, в която да стартира работа ново правителство", каза в първите дни на мандата пред "Стандарт" Константинова, която отговаря за ефективното управление. Думите й бяха провокирани от инфлацията, скачащите цени на тока и газа и разрастващата се пандемия от Ковид. Тогава обаче министърката навярно въобще не е подозирала, че тепърва предстои война в Украйна и бежанска вълна към нашата страна. Именно на нея месеци по-късно бе поверено управлението на мигрантската криза, а тя призова с емоционално видео обръщение българите да помогнат на бягащите от войната.Извън това за мнозина остава неизвестно какво точно включва ресорът на синеоката вицепремиерка, която седи плътно до министър-председателя на заседанията на правителството и се счита за една от най-приближените му сътруднички заедно с шефката на кабинета Лена Бориславова.

Опърничавата

Първите 100 дни на правосъдния министър Надежда Йорданова бяха белязани от войната й срещу главния прокурор Иван Гешев, част от която са и амбициите й за закриване на специализираното правосъдие. Знаков момент в тихата битка между прокурор и министърка бе конфузният букет, поднесен й от Гешев. Йорданова прие цветята с широка усмивка, но го жегна: "Дай, Боже, скоро да обсъдим условията за вашата оставка".Опърничавата министърка продължи да настоява за закриването на специализирания съд и прокуратура, за което миналия месец внесе предложения за промени в Закона за съдебната власт.

Праволинейната

В период на война и геополитическа турбуленция най-тежкия ресор определено носи външният министър Теодора Генчовска. Тя обаче доказва всеки ден, че е натовски боец.

Първо показа на руския посланик Елеонора Митрофанова твърдата българска принадлежност към ЕС и НАТО. После не се поколеба да изгони двама шпиони и 10 дипломати. Накрая лично отиде да изведе българи от фронтовата линия.

 

Пресният

Единствен военният министър Добромир Заков не отбелязва 100 дни в управленския си календар, защото за него броенето започна от 1 март. Дипломатът ни в НАТО едва ли някога е предполагал, че ще трябва спешно да стегне куфарите си, за да отлети с правителствения самолет от сърцето на Европа направо в пленарната зала на парламента за клетвата си като шеф на отбраната. И то в разгара на война. Но още в първите си дни прие военният министър на САЩ Лойд Остин. На плещите на Заков падна и тежката отговорност да каже "НЕ" за изпращането на родните ПВО-системи в Украйна.

Чевръстият

Спортният министър Радостин Василев тръгна с летящ старт. Първи бръкна в бакиите на старата власт, изваждайки кирливите ризи на федерациите.

Още в началото настъпи дори недосегаемата Илияна Раева. Намеси се в щекотливата тема за нов стадион на ЦСКА. Появи се дори на нелегалния конгрес на Димитър Бербатов, който предизвика огромен скандал, отекнал във ФИФА и УЕФА.

 

Рекламистът

Едва ли има друг туристически министър, който в първите си 100 дни да се е срещнал с толкова много посланици. Христо Проданов не пропуска разговор с дипломати от цял свят, за да поиска сътрудничество в сектора. Още не съвзел се от коронакризата, браншът бе ударен от войната. И откриването на нови пазари за България е въпрос на живот и смърт. Проданов търси всякакви начини за рекламиране на страната ни и дори привлече към своята кауза най-популярния българин Христо Стоичков.

Изненадващият

Просветният министър акад. Николай Денков е може би единственият, който наистина сериозно се е заел да реформира сектора си. Иновативните му идеи за образованието са едновременно и приветствани, и оспорвани. Първо постави на изпитание учители и директори, карайки ги всяка седмица да тестват за Ковид децата. Но така успя да запази присъственото обучение. После изненада родителите, обявявайки намерението учебната година за започва по-рано - на 1 или на 7 септември. А накрая стресна ректорите с амбициозната си програма за окрупняване на университетите.

Балансиращата

Здравният министър проф. Асена Сербезова може и да не се явява всеки ден пред камерите, но определено успява да постигне баланс в решаването на горещите проблеми. На нея й се падна тежката задача да намери вариант как бизнесът да пострада най-малко от петата Ковид вълна. Единствена от кабинета тя се изправи пред протестиращите срещу зеления сертификат. А днес е най-харесвана, защото го отмени. Още в първите си дни като министър потуши войната за детската болница. Днес пък разработва новата за България идея да имаме и личен фармацевт.

Свенливият

И министърът на културата Атанас Атанасов не обича да говори. За 100 дни той има две тв изяви. Но без да бие тъпана отвори нова програма за проекти в Национален фонд "Култура" и то за 30 милиона. Преди това пък смени шефовете на фонда, а сега намери смелост за стартира и процедурата за нови директори на театри.

Обсаденият

Няма земеделски бранш, който поне веднъж да не е заградил ресорния си министър. Иван Иванов обаче сам научи сектора да прави това, защото още със старта си отвори вратите на министерството за срещи с производители, преработватели и търговци. Сега всички чакат помощ от него, за да оцелеят в задаващата се продоволствена криза. Иванов се справи и с дървената мафия като махна посредниците в търговията с дърва за огрев. Сега му предстои да реши сложния ребус със зърното.

Умереният

Социалният министър Георги Гьоков отговаря за над 2 милиона пенсионери, чиито увеличени доходи вече се топят от галопиращата инфлация. Стоте му дни започнаха с фалстарт, след като половината от преизчислените пенсии се оказаха по-ниски от предишните. Гьоков спешно трябваше да намери начин как възрастните хора да бъдат компенсирани. За първи път обаче при неговото управление те получават разпечатки как точно са формирани пенсиите им. Сега синдикати и пенсионери очакват от него да се пребори за ново увеличение от лятото.

Ентусиастът

Министърът на електронното управление Божидар Божанов мислеше, че ще може на спокойствие на преформатира ресорната агенция в министерство. И да въведе отлаганите с години онлайн регистри. Войната обаче го пришпори. В момента той и екипът му трябва да предпазят държавните институции от хакерски атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай