Галъп: 100-те дни на кабинета "Борисов" донесоха спокойствие

Галъп: 100-те дни на кабинета "Борисов" донесоха спокойствие | StandartNews.com

100-те дни на кабинета "Борисов" донесоха известно обществено успокоение. То прилича на затишие след годините на политическа криза или пък на затишие преди предстоящите местни избори, сочи изследване на „Галъп интернешънъл".

Според анализите доверието в институциите и икономическият оптимизъм са останали ниски, но са чувствително по-високи в сравнение с времето преди съставянето на кабинета.

Готовността за участие в протести срещу правитeлството и желанието за предсрочни избори също са сравнително малки. Партиите на власт остават стабилни. Текущите политически събития предизвикват и страхове, но на повърхността спокойствието засега остава.   

На въпроса „Имате ли доверие на правителството?“ през февруари 32% казват „да“, 56% - „не“, а останалите се затрудняват да отговорят. Това е трети месец на положителна тенденция. Преди съставянето на кабинета „Борисов 2“ стойностите на доверие в правителството бяха паднали до около 15%, а недоверието беше около и над 70%.

През февруари 21% заявяват доверие в парламента, а 67% - недоверие. Останалите се затрудняват или се колебаят. Така, подкрепата за парламента остава всъщност много по-ниска от сумарната подкрепа за управляващите партии. И тук тенденцията в последните 100 дни е видимо положителна, но парламентът си остава една от най-нехаресваните институции.

Президентът остава със стабилни, но сравнително ниски, нива на подкрепа от около една трета от българите. Повече от 50% обаче нямат доверие в институцията. Все пак Плевнелиев е традиционно една от най-одобряваните личности в страната.

Като цяло в последните месеци се отбелязва слабо повишение на авторитета на институциите. Това се дължи най-вече на факта, че привържениците на основната партия сега декларират позитивни оценки – за разлика от преди.

Партиите във властта остават със стабилна подкрепа - с над 26% заявени електорални нагласи за ГЕРБ – от всички имащи право на глас, около 6% за Реформаторския блок, повече от 3% за Патриотичния фронт и близо 3% за АБВ. Тези партии биха попаднали в парламента, ако изборите се проведат сега. Заедно с тях биха били и БСП - с декларираните електорални нагласи на по-малко от 15% от българите, и ДПС – със заявена подкрепа от близо 7%.

Шанс да влезе в следващ парламент има и „Атака“ с близо 3% от всички имащи право на глас.

Към началото на февруари 41% очакват икономическото положение да се влоши в идната година, 31% очакват да остане същото, а 16% очакват то да се подобри.  

Колкото до личните финанси, 8% очакват материалното положение на семейството им да се подобри, 27% смятат, че то ще се влоши, а 50% - че ще остане същото. През есента на миналата година картината изглеждаше доста по-неприятно – с 36% очакващи влошаване.

Политическата картина влияе дори и на очакванията за цените – през февруари 58% очакват те да растат, но преди три месеца са били 72%. Дори по отношение на очакванията за безработица смените във властта изиграват роля на успокоение – вече 17% очакват безработицата да намалява – при не повече от 10% през лятото и есента.

Последното проучване беше направено между 30 януари и 5 февруари сред 1011 души и е представително за пълнолетното население на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай