ДПС няма нужда от брокери. Политическата борса на Петков фалира

Идва Черната сряда за кабинета

ДПС няма нужда от брокери. Политическата борса на Петков фалира | StandartNews.com

"Като гледам назад, изпитвам смесица от срам, учудване, разочарование и загриженост. Случиха се неща, каквито никога не бях мислил, че може да се случат. За съжаление повечето от тях бяха свързани по някакъв начин с алчността." Това написа брокер на Уолстрийт дни след като най-голямата борса на света се срина заради фалита на четвъртата по големина банка в Америка. За един ден светът стана друг – икономическа криза, бясна инфлация, рязко обедняване. За да остави завинаги урока какво става, когато на финансовите пазари водещи са спекулациите заради космически комисиони.

Днес големият въпрос в малка България е ще оцелее ли в сряда създадената от партийните вълци Кирил и Асен политическа борса. Тя бе отворена с разписването на коалиционното споразумение и рязко затворена, когато четвъртият коалиционен партньор обяви, че е в невъзможност да изпълнява договорките от МОЛ-а. 

За 32 години преход мислехме, че сме видели всичко – надлъгване, пазарлъци, порции, задкулисие, но за първи път управлението бе превърнато в тезгях, на който решенията се остойностяват, наддават и търгуват.

Първоначално на пазара излязоха министри и областни управители, после - държавни дружества, регулаторни органи, а накрая и БНБ.

Куп доверени посредници застанаха на пътя на газа, петрола, Плана за възстановяване и устойчивост, даже и на преговорите със Северна Македония.

Медиите вдигаха акциите на властта, социолозите затвърждаваха индексите на доверие. Пандемията и войната зануляваха неприятните  котировки на стоки и пенсии. А когато ликвидността се изчерпваше, управляващите прибягваха до фючърсните сделки  с обещания за укротяване на цените. Или до суаповите операции - с прехвърляне на пари от една сметка в друга.

И при срива на валутните пазари, и при краха на политическите борси, причината е една - пукане на спекулативния балон, независимо че при първите това са цените, а при вторите – очакванията на хората. И винаги, когато борсата се срива, трябват виновници.

„Промяната” първо нарочи доскорошните си партньори от ИТН за брокери, а в поредицата от обвинения към опозицията набеди ДПС, че му пращали посредници да се разбират. 

Тезата звучи абсурдно за всеки, който през последните 6 месеца е наблюдавал яростните престрелки между ПП и ДПС. Но отровните думи на Петков не са случайни. Те връщат любима от години опорка на градската десница. Въпреки че Движението е яростен противник на политическото брокерство още от годините, когато наказа „Новото време“, тезата удобно се пуска винаги преди избори, за да разпалва омраза и противопоставяне.

Защо ДПС няма нужда от брокерство?

Първо, защото Движението е сред партиите с най-високи котировки на европейската политическа сцена. На нея то няма нужда от брокери, защото е своеобразен акционер. Нормално е това да тревожи Петков. Партията му няма лиценз за политическа търговия в Европа, а издаването му зависи от ДПС. Затова не Движението, а Петков по-скоро има нужда от европейски посредници, които да го промотират. Защото докато Мустафа Карадайъ провеждаше знакови срещи в Брюксел и Дъблин, Кирил Петков си бе на „Дондуков” 1.

Още по-комично звучи твърдението, че ДПС пратили брокери при Петков, за да стават ортаци във властта. За да има някаква сделка, Бойко Рашков трябва да се извини за всички 20 000 случая на полицейски тормоз по време на изборите, Петков трябва да се откаже от прахосването на 1,6 млрд. без одобрение на ЕС за жп линията Волуяк – Драгоман, да приеме проектозакона за отмяна и на „златните визи”, да забрави за „ин хаус” процедурите, да се разкая за схемите за инвестиционно гражданство със Стамен Янев. И най-вече да признае, че лично е подписал документите, с които в отговор на питане на ДПС кабинетът казва, че няма никакви доказателства на нарушения на Делян Пеевски по каквито и да е обвинение.

Ако Петков има предвид парламентарното тържище, там отдавна няма смисъл никой да му праща брокери.

Защото мнозинството пада с такава страшна сила, че личните брокери на властта вече купуват чужди акции, за да наваксат загубите.

На тържището на управлението пък има предостатъчно брокери, за да остане свободно място. Едни правят сделки по газа, други по петрола, трети – по ВЕИ-тата, четвърти – по батериите, пети – по електрическите автомобилчета, шести – по златните паспорти. Все теми, които са далече от ДПС. То 6 месеца разкрива спекулативните сделки, а не ги създава.

На изборното тържище пък ДПС най-малко има нужда от Кирил Петков. ДПС от 32 години няма нужда от посредници в отношенията си с избирателите. Защото води кампания от врата на врата, а местните лидери не само познават всички избиратели, но и работят за тях.

След 6-месечното си управление обаче Петков ще има нужда от обиграни дилъри,

за да възстанови котировките си на изборната борса. Коментарите след интервюто му в „Панорама” сочат, че това няма да е никак лесно.

Истината е, че сделка е възможна само когато два субекта са на единен стоков или валутен пазар. В случая обаче става въпрос за различни по конвертируемост валути.

Електоратът на ДПС няма как да е борсова стока, защото той е обединен от ценности, които не се остойностяват. Затова и гласовете им не могат да бъдат обект на търговия вече толкова много години при всичките политически мераци, включително и на менторите на ПП.

Ясно е, че ДПС няма нужда от брокери. За разлика от Кирил Петков, който доказа, че е наистина добър в посредничеството за посланията на онези олигарси, които крепят властта му. Политическото брокерство, което „Промяната“ показва в последните дни, търсейки 12 души за оцеляване, е достойно за вълците от политическия Уолстрийт. Пазаруването на депутати изстреля котировките от 1 на 3 милиона.

Докато гласуването по вота на недоверие наближава, първото последствие от борсовия срив е налице - паниката.

Тя кара управляващите да се опитват да задържат властта със спекулативни операции, а финансовите им покровители да мислят за тотални разпродажби.

Брокерите вече търсят комисиони от други борси. Идва ли Черната сряда за кабинета? Главните акционери на политическото тържище все още разчитат да имат късмета на един от своите кумири – Джордж Сорос. Точно преди 30 години той бе в основата на най-голямата финансова световна спекулация, която срина курса на британския паунд, а той спечели 1 милиард долара за една нощ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай