Денков получи важна вест в Брюксел за Шенген

Министър-председателят е в белгийската столица за среща на върха в ЕС

Денков получи важна вест в Брюксел за Шенген | StandartNews.com

Източник: МС

„Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени“. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова на премиера Николай Денков в Брюксел. Тя припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз. Според нея това би трябвало да се отчита и от останалите държави членки. ЕК очаква нидерландски експерти да посетят района на границата ни в предстоящата мисия през ноември.

Вера Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България. Оттук нататък нашата страна и Румъния ще бъдат оценявани наред с всички останали държави членки на базата на обективни критерии по Годишния механизъм на ЕС за върховенството на правото.

Премиерът запозна заместник-председателя на ЕК с приоритетите на правителството, по които кабинетът работи усилено. Йоурова поздрави акад. Денков за политическата воля за приемането на антикорупционното законодателство и предстоящите промени в Конституцията.

Министър-председателят ще изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица днес и утре.

„Всички виждат и отвсякъде чуваме коментари, че промените в законите вървят с темпо, което съответства на най-оптимистичните очаквания, и с качество, което е достатъчно добро и съответстващо на очакванията и изискванията на Европейската комисия, Венецианската комисия, Базелския институт. Така че напредваме“, подчерта премиерът пред журналисти днес.

Реформите, които правителството е предприело, са важни не само заради приемането ни в Шенген. „Тези промени са необходими на българите. Искаме по-добра правосъдна система, по-добре защитена на граница и ще ги имаме“, категоричен беше Денков.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай