Цвета Рангелова: Обещавам на Благоевград здрава работа и достоен живот

В кампанията виждам не конкуренция, а война на компромати

Цвета Рангелова: Обещавам на Благоевград здрава работа и достоен живот | StandartNews.com

В кампанията виждам не конкуренция, а война на компромати

Крехката икономика се крепи основно на малки магазинчета, кафенета и дискотеки

Основен проблем в Благоевград е намаляващото население

Имаме два университета, но специалностите им не отговарят на нуждите на бизнеса

Инвеститорите бягат заради липса на квалифицирана работна ръка

От младежки център градът ни стана призрак

Най-важно е да променим модела на управление, казва кандидатът на "Възраждане" за кмет Цвета Рангелова  в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Рангелова, защо решихте да се кандидатирате за кмет на Благоевград? Като народен представител нямате ли повече възможности да работите за избирателния си регион?

- Кандидатирам се за кмет на Благоевград, като представител на най-голямата политическа организация "Възраждане", за да дам алтернатива на съгражданите си срещу кандидатите на статуквото, което властва повече от 34 години. Натрупаният от мен опит смятам, че ще бъде от полза на местно ниво за отговорно и компетентно управление. Вярвам, че ако искаш да помагаш и градиш, то можеш да го правиш еднакво добре, както като народен представител, така и като кмет. Благоевград има нужда от честни, отговорни към гражданите и изпълняващи ангажиментите си политици. 

- Една от най-оспорваните кметски битки се очертава именно в Благоевград. Участват 12 кандидати. Кого от тях смятате за най-голяма конкуренция?

- Традиционно през последните години Благоевград е един от градовете с най-много кандидати в кметски избори. Това е добре, защото така хората имат възможност да направят реален избор. Конкуренцията по принцип предполага повече старание, но за съжаление това, което виждам през тази и предходни кампании не е конкуренция на идеи, платформи и програми, а война на компромати. Това носи негативи на всички участници, защото състезанието не е онова, което избирателите искат да видят и чуят, а грозен език на омразата. Притеснителното е, че някак свикнахме така да се водят предизборни кампании, а този начин на говорене все повече отвращава избирателите, което води до ниска избирателна активност, от което печели традиционно корпоративният и купен вот. 

- Какво в управлението на Благоевград трябва да се промени?

- Благоевград се нуждае спешно на първо място от честно и прозрачно управление. За последните 10 години Благоевград от един от най-желаните за живеене градове се превърна в град призрак. От един младежки център с много зеленина и богат културен живот, стана сив, мръсен, с все повече застаряващо население. Липсата на големи предприятия в общината, закриването на Цигарената фабрика през 2019 г. направи много труден живота на хората. Крехката икономика се крепи основно на малки магазинчета, кафенета и дискотеки, които не дават голяма добавена стойност. Липсата на адекватно и насочено към гражданите управление през последните години изгони не само инвеститори, но и много мои съграждани от Благоевград. Очевидно е, че предходните управления на общината, предимно от едни и същи политици не успя да промени тази картина. Извън обективните причини за икономическата криза в света и Европа, които дадоха отражение и на нашата община, то безспорна е и вината на т. нар политици, които освен своето благосъстояние не направиха с нищо живота на благоевградчани по-добър. Така, че най-важната промяна, от която се нуждае Благоевград, е промяна в модела на управление, смяна на политическия елит и активно гражданско общество.

- Кои са най-големите проблеми на града, решението на които не търпи отлагане?

- Както вече споменах, основен проблем за нас е намаляващото население на общината. Причините за това се крият в липсата на добре платена и висококвалифицирана работа, която да дава възможност за кариерно развитие, което няма как да задържи младите хора в Благоевград. Този проблем може да бъде решен като се създаде благоприятен за инвеститорите климат, който зависи в огромна степен от управлението на общината. Ако градоначалникът и неговия екип гледат на инвеститорите като любезен домакин, който не пречи, не създава корупционна среда, а подпомага и улеснява бизнеса, знам, че Благоевград би бил предпочитан за инвестиции. Ние сме на близко отстояние от столицата, граничим с две чужди държави, климатът е благоприятен, хората са превъзходни. На практика липсват пречки извън управлението за инвестиране. Разрешаването на този проблем за нас е приоритет. 

- Защо Благоевград - университетски център с два вуза, не може да привлече все още голям инвеститор? Какво ще направите Вие?

- Извън причините, които вече споменах, смятам, че въпреки, че имаме два големи университета, то специалностите, които те имат не отговарят на нуждите на бизнеса. В тази връзка в програмата ни за управление сме заложили, че занапред общинската администрация трябва да има основна роля като посредник между бизнеса и възможностите за осигуряване на квалифицирана работна ръка. В Благоевград има няколко професионални гимназии (техникуми), в които обаче се разкриват специалности, които дори не винаги отговарят на профила на училището за сметка на търсени от производството професии и занаяти. Считам, че това не е в услуга и на бизнеса, а и на завършващите техникумите, тъй като те не могат да се реализират на пазара на труда. Една от пречките за инвестиране, особено от производители е, че ние не разполагаме с квалифицирана работна ръка.  Знам за няколко случаи от последните няколко години, в които потенциални инвеститори не пожелаха Благоевград именно поради липса на специализирана работна ръка. Тук виждам реална възможност кметът да бъде посредник между бизнеса и образованието. Това ще бъде процес, но в кратки срокове би довело до реални резултати. 

- Защо младите хора бягат от Благоевград? Каква политика в подкрепа на младите семейства ще водите?

- Политиката ни е насочена към всички възрастови групи от общината, защото знам, че без значение на възраст, всеки иска да живее в сигурна среда, в която да може по достоен начин да печели, да има възможност за развитие, участие в управлението чрез заявяване на позицията си по важните за града въпроси, да има културен живот, добро здравеопазване. Иска ми се благоевградчани да запознат да се възприемат като активни граждани, да участват във вземането на решения, респективно - на носенето на отговорност, защото всички ние, в управлението или извън него, имаме една цел - да направим града ни по-добро място за живеене. Ако обединим усилия и умения в постигане на тази обща цел, знам, че ще успеем. Именно затова на първо място в програмата си сме посочили основната ни цел - повече допитване до гражданите на Благоевград по въпроси, касаещи пряко населението, включване на гражданите в местното самоуправление, провеждане на дебати, предоставяне на информация, проучване на общественото мнение, провеждане на референдуми по важни за гражданите въпроси и съобразяване с тяхното мнение, в това число повече допитвания чрез анкети до младите хора - учениците, по въпроси, касаещи училищната база, спорт, културен живот, градска среда. Иска ми се да видя благоевградчани единни и обединени в това заедно да възродим града ни.

- Регионът има големи възможности за развитие на туризъм, които сякаш не се използват. Каква е Вашата визия?

- Така е. Имаме отлично географско разположение и климатични условия. Това от една страна е прекрасна възможност за развиване на селски туризъм, а от друга за развитие на животновъдство и земеделие.  Това може да стане чрез работа по повече програми, насърчаващи земеделието, животновъдството и селския туризъм. Важно е да се рекламира повече чрез различни способи - медии, участия в изложения и международни срещи нашият район и възможностите му. Добър пример може да се почерпи и от сътрудничество и туристически обмен с градове и райони от съседни на нас държави. Благоевград е и отлична фестивална дестинация, която чрез подходящите събития би могла да привлича много гости на града, което от една страна ще го популяризира, а от друга ще даде и добавена стойност на икономиката.

- Какво предвижда програмата Ви за развитие на града?

- Програмата ни е реалистична, защото в годините видяхме помпозни и гръмки обещания, които нито бяха подплатени със средства, нито с воля и работа по тях и разбира се не бяха изпълнени. Обещаваме отговорно, честно, прозрачно управление с активно участие на обществото, защото общината е наш общ дом и наша обща отговорност. Нямаме за самоцел властта, а обещание за здрава работа и стъпка по стъпка да върнем достойния живот на благоевградчани. Основни наши приоритети са икономика, образование и възпитание на младите хора, здравеопазване, повече социална политика, насочена към истински нуждаещите се, инфраструктура и благоустройство, прозрачно управление с отчетност към обществото, борба с корупцията и липсата на прозрачност и отчетност  в работата на Общината и общинския съвет, повече чистота, програма за контрол на популацията на безстопанствените кучета и котки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай