БСП плаши с бунтове заради Спешна помощ

БСП плаши с бунтове заради Спешна помощ | StandartNews.com

БСП заплаши с гражданско неподчинение заради опасността от закриване на центрове на Бърза помощ в населени места в София-област. "От името на местната власт, а чрез колегите кметове и от името на жителите на нашите 22 общини, изразяваме несъгласие и заявяваме, че ако бъде закрит и един спешен център и се влоши качеството на здравеопазването в София-област, сме готови да пристъпим към гражданско неподчинение", заяви вчера депутатът от "БСП Лява България" Корнелия Нинова.

Причина за гнева на БСП е проектът на постановление на правителството за вливане на Центъра за спешна медицинска помощ от София-област в този в София-град. Нинова посочи, че 16 кметове от областта са дали отрицателно становище. "За нас това решение е абсолютно неприемливо. Областта заема площ от 7059 кв. км планински релеф с 22 общини и 248 000 жители. Това е твърде обширна площ с планински релеф. Решението за вливане ще доведе до влошаване на качеството на здравно обслужване", категорична бе Нинова. По думите й сега шестте общински болници са в изключително трагично състояние.

"Кой разум може да ми обясни как по-бързо ще стигне линейка от София-град до Копривщица, за което трябва да пътува поне 1 час и 50 минути. Логично твърдим, че сегашните спешни центрове, които съществуват в общините, могат по-бързо и по-адекватно да реагират на спешни случаи", категорична бе тя. Въпросът ще бъде поставен на блиц контрол в първото заседание на парламента идната седмица.

Вчера срещу проекта скочиха медици от Спешна помощ и пациентски организации. Те се готвят да внесат в здравното министерство общо отрицателно становище. Паралелно с това вече върви и протестна подписка на лекари и пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай