Бойко: Социалистите преговаряха за АКТА

Бойко: Социалистите преговаряха за АКТА | StandartNews.com

София. Социалистите са водили всички преговори за АКТА, заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на кабинета. "Чудно ми е само как не отидоха да оглавят протеста. И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството - сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с решението да се оттеглим от споразумението", допълни министър-председателят.

"Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак е хубаво да приемат, че след всичките тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината. Те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца и ще кажат – правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АКТА. Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме", каза Борисов.

Според думите му от 2006 до 2010 година са проведени 11 кръга преговори. Държавите членки на ЕС са информирани устно и писмено за резултатите чрез Комитета по търговска политика на съвета. "Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси", посочи премиерът.

"Убеден съм, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат и той се случи сега. Това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин", допълни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На правителственото заседание се очаква министрите да гласуват предложението на Трайков за спиране на участието на България в споразумението АКТА. България няма да предприема никакви действия по споразумението, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от ЕС.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай