Борбата с контрабандата e приоритет на „Гранична полиция"

Борбата с контрабандата e приоритет на „Гранична полиция" | StandartNews.com

София. В следствие на проведена операция са иззети над 250 000 кутии цигари без бандерол. Това съобщиха от МВР. Мащабната операция е реализирана вчера на ГКПП-Кулата. Тя била насочена към противодействие на контрабандата, нарушенията и престъпленията свързани с ДДС и вътрешнообщностното придобиване на стоки.

В акцията са участвали гранични полицаи от ГКПП-Кулата и служители на Агенция „Митници", а откритите контрабандни цигари достигат 254 170 кутии. Според експерти размерът на нанесената щета е близо 3 милиона лева. За да се увери на „терен" как функционира съвместният модел на работа, който бе създаден между различните институции на 1 юли т.г. под ръководството на Върховна касационна прокуратура, на място пристигна главният секретар на МВР. Той обясни, че идеята на създадените съвместни екипи е да се постигне реално противодействие на престъпността по линия на контрабандата и на измамите с ДДС и акцизи. Лазаров допълни, че при разкриването на подобни измами граничните полицаи вече заемат основна роля, тъй като правят проверка на хора и на стоки.

По думите му досега капацитетът на Главна дирекция „Гранична полиция" не е използван ефективно. От 1 юли по всички български граници работят съвместни екипи с участието на Гранична полиция, Агенция "Митници", Икономическа полиция и Национална агенция по приходите. Главният секретар на МВР илюстрира постигнатите резултати с числа за 2012 г. ГДГП е заловила около 2700 мастербокса с цигари, а само за месец откакто действа съвместният план, са задържани 700 мастербокса.

Главен комисар Светлозар Лазаров даде подробности и около реализираната вчера операция. Към 20.30 ч., на влизане в страната през граничния пункт, бил селектиран за проверка товарен автомобил с унгарска регистрация. По документи автомобилът, шофиран от 31-годишния унгарски гражданин М.Т., превозвал копирна машина от Гърция за Австрия. В хода на проверката с рентген и на тази, извършена от митническите служители, станало ясно, че декларираният товар е използван за тайник, в който били укрити 254 170 кутии (5 083 400 къса) цигари без акцизен бандерол.

Веднага за случая са уведомени Окръжната прокуратура в Благоевград и група „Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР. Образувано е дознание по описа на Митница Югозападна. Контрабандните цигари и товарният автомобил са иззети и се намират на съхранение на митниците.

Агенция „Митници" и МВР ще работят като партньори в борбата с контрабандата на тютюневи изделия и тази операция е илюстрация как трябва да си сътрудничат институциите, заяви пред журналисти заместник-директорът на Агенция „Митници" Николай Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай