Бобева: Революция в обществените поръчки

Качват в интернет всички договори и решенията на комисиите, които оценяват кандидатите

Бобева: Революция в обществените поръчки | StandartNews.com

София. По-голяма прозрачност в обществените поръчки, стимулиране на малкия и среден бизнес да участва в тях и преодоляване на монополите. Тези три основни цели трябва да бъдат постигнати с промените в Закона за обществените поръчки, които в сряда ще бъдат внесени за разглеждане в Министерски съвет. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред телевизия "България он еър".

Правим революция в Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени, заяви още Бобева. Като гаранция за подобряването на прозрачността на обществените поръчки тя изтъкна предложението договорите задължително да бъдат публикувани в интернет.

Същото ще важи и за протоколите от решенията на комисиите, които оценяват кандидатите. Вицепремиерът призна, че първоначалната идея за задължително 30-процентно участие на подизпълнители в обществените поръчки е била твърде амбициозна и затова е останал вариантът това да важи само за големи строителни проекти, но с таван за участие на подизпълнители до 70%.

Според Бобева с промените в закона ще се помогне на много представители на малкия и средния бизнес отново да печелят обществени конкурси, особено ако отпадне изискването за оборот в троен размер на стойността на обществената поръчка. "Имаше доста критики по отношение на действащата рамка и трябваше да променим всичко. Грижата на закона не е да създаваме комфорт на възложителите, а да създадем прозрачност за участниците и гражданите", заяви Бобева.

Във връзка с увеличението на външния дълг на страната с 500 млн. евро до 37,5 млрд. евро за последната година Бобева поясни, че има доста спекулации на темата частен дълг (който формира над 80% от общите задължения на България). "Твърди се, че частният дълг е прекалено висок, но това, което е важно за една икономика, е публичният дълг, а в ЕС по този показател запазваме едно от най ниските нива - 14% от БВП. Това е добро постижение на фона на финансовата криза, което показва, че българските банки се справят със ситуацията", заяви Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай