Бареков дърпа гласове от Волен

68% са песимисти за бъдещето на България

Бареков дърпа гласове от Волен | StandartNews.com

София. На европейските избори БСП (18,9%) и ГЕРБ (18,6%) ще спорят усилено за първото място, а "България без цензура" (7,7%) и АБВ (7,3%) - за третото. Това показва последното проучване на агенция АФИС.

 

Новите формации обаче могат да носят със себе си "кух електорален потенциал", който се дължи на тяхната медийна популярност и разпознаваеми личности, предупреждават социолозите. Поведението на избирателите изцяло се ръководи от вътрешнополитически борби и практически игнорира европейската проблематика. Любопитно е, че на фона на безкрайните скандали "Атака" запазва водещо присъствие сред националистически настроените избиратели, въпреки че и при тях се наблюдава сегментиране и пръскане на гласове.

 

Разочарованите от Волен Сидеров на този етап преливат не към бившите им съратници от НФСБ, а към проекта на Николай Бареков. Запазва се високото ниво на черногледство в обществото. Едва 3,5% от пълнолетното население смятат, че страната се развива в съвсем правилна посока, а близо 12 на сто в "относително правилна посока". На другия полюс са близо 68%, за които посоката е съвсем (45,2%) или донякъде (22,4%) грешна. За 14 на сто от запитаните страната се движи в неопределена посока. Данните не са изненадващи с оглед на актуалния контекст - нестабилна политическа обстановка, ниско одобрение относно действията на властта, зимния сезон, характерен с по-високи битови сметки и т.н., смятат от "АФИС". В класацията на българските проблеми продължава да води безработицата (посочена от 32%), следват бедността (14%), икономическата криза (14%), корупцията (12%), здравето и здравеопазването (7%), несигурността и пенсиите (с по 6%) и др.

 

С най-високо доверие у нас се ползват Европейският съюз (45%), религиозните институции (40%), местната власт (38%), армията (36%). Но и при тях, с изключение на ЕС, недоверието надхвърля доверието. В дъното на тази скала са прокуратурата и НПО (17% доверие), както и парламентът, ДАНС, синдикатите, съдебната власт (всички с по 14% доверие). АФИС са измерили и най-одобряваните теми за национален референдум - за и против въвеждане на прогресивно данъчно облагане и за свикване на Велико народно събрание, които се радват на подкрепа от 52-56%, над половината българи имат интерес и към референдум за рестартирането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай