Арестанти гласуваха под строй

Арестанти гласуваха под строй | StandartNews.com

Невиждана 100% активност регистрираха в...следствения арест в сградата на ОД МВР – Благоевград. Избирателите зад решетките обаче имаха право да пуснат своя вот единствено за Националния референдум. Те трябваше да отговарят „За" или „Против" на въпроса: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Първоначално 15 арестанти бяха изявили желания да участват в изборния ден. Но в последния момент те се сдобили с още трима „колеги", които също решили да гласуват. Всички 18 съкилийници упражниха своя вот още до обяд в неделя. Там изборният ден завърши рано за разлика от всички останали градски секции в Благоевград, където заради по-бавното обработване на книжата се натрупаха опашки от по 50-60 души пред определени секциии малко след 18,00 часа. Най-вероятно изборният ден ще бъде удължен поне с час, за да може да гласуват всички желаещи.

От ОИК изнесоха и междинни резултати за секциите в благоевградската ромска махала.

До 17:00 часа в 6-та секция са гласували 47,85% от имащите право на глас за местен вот.

В 7-ма секция за местна власт са гласували 55,5% от имащите право на глас. 56,62% са гласували в 8-ма секция. В 9-та секция за местна власт са гласували 59,81%. 10-та секция гласувалите за местна власт са 49,12%. В секциите в ромската махала се гласува ударно и за референдум, а не само за местна власт.

В ОИК е получена жалба по телефона, че в изборна секция в Шесто СОУ е имало човек с бюлетини в джоба. Той е бил задържан от членовете на СИК, докато дойдат полицаите. Мъжът е отведен във Второ РУП, но по-късно е освободен.
48,52% е избирателната активност в Община Благоевград към 17:00 часа, съобщиха от ОИК – Благоевград. Към този час за местен вот в общината са гласували 31 839 души.

До 17:00 часа 30 420 души са подали бюлетина с отговор на въпроса за електронното гласуване, което прави 34,20%. 8 жалби са подадени до момента, като основно са за разлепени материали в близост до секциите.

В община Благоевград най-висока е избирателната активност в секи Покровник, където в 103 секция са гласували 76,40% от имащите право на вот за местна власт. В Церово процентът на гласували към 17:00 часа е 70,18% за местния власт и 61,54 за референдум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай