Ананиев: Фискалният резерв е 8,5 милиарда

619 400 000 лв. дефицит в първите три месеца

Ананиев: Фискалният резерв е 8,5 милиарда | StandartNews.com
  • 619 400 000 лв. дефицит в първите три месеца

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева. Това обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание. Депутатите го изслушват за състоянието на хазната и резерва - за изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г. С тази цифра Ананиев отговори на икономистите на "Има такъв народ", които заявиха, че резервът е с 2 милиарда лева по-малко и поискаха обяснение къде се губят парите. Не знам откъде имате цифрите, но не са верни, каза Ананиев.

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв.

3.4 % е ръстът на постъпленията към март 2021 г. спрямо същия период на миналата година, отчете Ананиев.

"Позволете ми първо да ви поздравя с избора на ръководство. Желая на цялото Народно събрание успешна работа в трудната законодателна дейност", започна своето изложение министърът в оставка Кирил Ананиев.

"Във връзка с поставените въпроси ще представя накратко основните параметри по текущото изпълнение на консолидираната фискална програма към края на месец март. Информацията е изготвена на база предварителни данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюждет. Окончателните данни ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерство на финансите в края на следващата седмица. Ето накратко основните бюджетни параметри. По предварителни данни приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към март 2021 г. са в размер на 11 млрд. 348 млн. и 100 хил. лв, 23,8 % от годишния разчет. Съпоставени със същия период на предходната година, когато приходите в бюджета все още не бяха засегнати от негативните ефекти от избухването на пандемията, постъпленията към март 2021 г. нарастват с 370 млн. и 800 хил. лв., което представлява ръст от 3.4 %", каза Ананиев.

"Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлизат на 8 млрд. 830 млн. и 300 хил. лв., което представлява 23.8 от планираните данъчни приходи. Приходите от данъци и осигурителни вноски нарастват с 249 млн. и 600 хил. лв. спрямо отчетените за първото тримесечие на предходната година. Върху данъчните приходи оказват влияние приетите законодателни промени в крайните срокове за подаване на годишните данъчни декларации", отчете още министър Кирил Ананиев.

Той обърна внимание, че приходите от преки данъци са в размер са 1 млрд. 263 млн. и 200 хил. лв, или 18.1 % от предвидените в разчетите за годината, а постъпленията от косвени данъци са 25.8 % от разчетените за годината.Кирил Ананиев заяви, че приходите от социални и здравноосигурителни вноски възлизат над 2 млрдд. лв., което представлява 24.2 % от разчетите за годината. "България въведе едни от най-либералните режими по отношение на ограничаване на дейността на стопанските субекти, поради което имаме една добра събираемост на данъчни приходи", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай