АФИС: 8 формации с шанс за парламента

АФИС: 8 формации с шанс за парламента | StandartNews.com

София. Осем партии имат шанс да влязат в парламента след изборите на 5-и октомври – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ, "България без цензура" и "Атака", сочи проучване на АФИС, проведено от 9-и до 14-и септември. Анкетирани са 1200 лица.

Големите изненади могат да дойдат по линия на малките партии. Пет са партиите, които получават предварителна подкрепа на сравнително близка дистанция до бариерата от 4%.

Освен трите сигурни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, с шансове за бъдещо парламентарно представителство, макар и в различна степен, са Патриотичният фронт, Реформаторският блок, АБВ, България без цензура и "Атака". Още три партии демонстрират потенциал да прескочат бариерата от 1%: Зелените, Глас народен и Движение 21.

Горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели, вместо обратното, сочи проучването. Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия, снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5-и октомври. Докато през миналия месец очакванията са били за около 50-55% избирателна активност (около 3,5-3,6 млн. души), в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.

„Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая наблюдаваме обратната тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като Патриотичният фронт, АБВ и Атака да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България", коментират от АФИС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай