Златото заблестя за инвеститорите

Златото заблестя за инвеститорите | StandartNews.com

Задържането на слаб долар дава шанс на световната икономика

Намаляващият брой на сондите в САЩ и напрежението в Близкия изток ще вдигнат цените на петрола

Дойде ли времето за покупки на злато и петрол?

Това е един от въпросите, който занимава много сериозно умовете на трейдъри, анализатори и инвеститори напоследък, след като те показват признаци на формиране на дългосрочни ценови дъна. Двете борсови стоки, натикани в ъгъла на инвеститорския интерес с месеци, дори с години, може отново да превземат заглавията на икономическите медии, но най-сетне с позитивен тон. Новините от икономиката на САЩ и Федералния резерв са, както обикновено, в основата на задълбочаването или обръщането на всички тенденции на пазарите. И този път не е по-различно.

Златото, както знаем, е вече в над 4-годишен негативен тренд, по време на който се обезцени от над 1900 долара за тройунция, до 1071 долара през това лято, или с около 44% за целия период. В основата на всичко това до голяма степен беше политиката на Федералния резерв, която доведе до силно поскъпване на американския долар. В последно време обаче започва да изглежда така, сякаш силните времена на долара отминават. Всички пазарни участници очакват вече дълги месеци Федералният резерв най-после да започне леко да повишава лихвите в най-голямата световна икономика, но очевидно централните банкери в САЩ не са убедени в конструктивността на една такава мярка. Видно и от протокола от последното септемврийско заседание на ФЕД, топ банкерите са разтревожени от сигналите, които дава глобалната икономика и няма да си позволят лукса да действат само на база локални фактори. Още повече, че в първия петък на октомври стана ясно и че пазарът на труда в САЩ не е в чак толкова перфектна форма, колкото се считаше доскоро. Заключението, което правят пазарите от всичко това е, че

американската икономика няма да се движи изолирано от останалия свят

че монетарната политика на ФЕД ще се съобразява със случващото се извън САЩ, а извън САЩ икономиките се нуждаят от по-слаб долар, евтино финансиране в долари, по-високи цени на борсовите стоки от всякакъв тип и т.н.

Ако ерата на силния долар е към края си, то е време и златото, среброто и останалите ценни метали да заблестят. Това дава основание на първите смелчаци, които активизират покупките си на жълтия метал и той вече поскъпна с около 4% за последните няколко търговски сесии. Още по-интересна инвестиционна възможност предоставят акциите на компаниите, добиващи ценния метал. Най-популярният инструмент в тази посока е борсово-търгуемият фонд "Market Vectors Gold Miners", който инвестира набраните от инвеститорите си средства в акции на различни златодобивни компании. От скорошното си дъно, буквално преди дни, до момента, той поскъпна с близо 25%, което показва, че интересът към сектора расте.

В подобна ситуация е и петролът, като тук има и обратна връзка. Намаляването на добива на шистов петрол в САЩ заради ниските цени потенциално ще отслаби долара и ще увеличи цената на петрола. Потенциалното отслабване на долара

ще донесе и обезценяване на китайския юан

който е обвързан с долара, което пък би подкрепило виталността на китайската икономика и съответно би донесло допълнително търсене и поскъпване на петрола. Допълнителни фактори, които могат да задействат трайна промяна в ценовата тенденция при "черното злато", са данните за намаляващия брой на опериращите сонди в САЩ, намаляващия песимизъм за потреблението на забавящата се китайска икономика и не на последно място - растящото геополитическо напрежение в района на Близкия изток, където е концентрирана голяма част от световния добив. Подкрепа на цените оказа и генералният секретар на Организацията на страните-износителки на петрол, който в изказването си пред есенната среща на Международния валутен фонд заяви, че "търсенето на петрол расте по-бързо, отколкото картелът е очаквал" и това ще спомогне, за да се балансира пазарът и да излезе от сегашното си състояние на свръхпредлагане.

Това са само две от възможните дългосрочни промени в трендовете на световните пазари, които може да донесе промяната в отношението на пазарите към долара. Борсово търгувани суровини от различен тип, които бяха в негативен тренд през последните години, може би започват да се съвземат. Това важи като възможност особено по отношение на индустриалните метали като цинк, мед и т.н. Същото може да се очаква и по отношение на валутите на страните, които са основни производители на такива суровини, като Австралия например. Валутите на развиващите се страни, които пострадаха много през последните години, вероятно също ще започнат да намират почва под краката си. В известен смисъл може да се каже, че светът се нуждае от по-евтин долар, за да се приближим към баланс и по-устойчиво развитие на световната икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай